szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Beismerte a Politiken című, nagy példányszámú dán napilap volt főszerkesztője, hogy fiatal korában Izraelnek kémkedett.

Az 1927-es születésű Herbert Pundik 1970-től 1993-ig állt a lap élén. Mint azt az Information.dk internetes lapnak elmesélte a szombaton megjelent interjúban, az 50-es években Afrikába utazott mint újságíró, de az izraeli nagykövetségnek írt jelentéseket.

"Igen, kémkedés volt..., de hol húzódik a határ a kémkedés és az újságírás között?" - tette fel a kérdést. Tíz éven át írt jelentéseket az izraelieknek, mert, mint mondta, zsidóként elkötelezettnek érezte magát Izrael felé.

A szóban forgó időszakban a dán közszolgálati rádió tudósítója volt. 1965-ben lett a Politiken munkatársa, és állítása szerint 1970-ben beszüntette a kémtevékenységet.
 
Palle Weis, az Information.dk főszerkesztője szerint "teljesen összeegyeztethetetlen" az újságírói hivatás és a titkosszolgálatoknak végzett munka.

Töger Seidenfaden, a Politiken jelenlegi főszerkesztője ugyanakkor azt mondta, megérti Pundikot, hogy izraeli állampolgárként segíteni akarta az akkoriban fiatal és törékeny Izrael Államot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Majdnem másfél év börtönt kapott a férfi, aki a nyílt utcán rugdosta élettársát Tatabányán

Majdnem másfél év börtönt kapott a férfi, aki a nyílt utcán rugdosta élettársát Tatabányán

Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó

Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó