Tetszett a cikk?

A Szilvan negyedben lévő épületek helyén régészeti park kialakítását tervezik - közölték kedden a polgármesteri hivatalból.

Nir Barkat kedd délután ismerteti részletesen a Király kertje nevű park terveit. A név Salamon király kertjeire utal, amelyek a Biblia szerint a szóban forgó helyen terültek el. Megvalósításukhoz azonban fel kell számolni mintegy negyven olyan palesztin lakóházat, amely engedély nélkül épült fel - jelentette az izraeli közszolgálati rádió. Az érintett háztulajdonosok kárpótlásul építési telkeket kapnak a tervezett park mellett, illetve építési engedélyt. A terv már korábban is ismert volt, és heves tiltakozást váltott ki a palesztinok és az izraeli arabok körében.

Barkat terve azt követően látott napvilágot, hogy a polgármester következetesen elutasította a legfelsőbb bíróság ítéletének végrehajtását, hogy romboljanak le egy engedély nélkül - szélsőséges zsidók által - létesített többemeletes épületet a szóban forgó negyedben. Az Ir Amim ("népek városa") nem kormányzati izraeli szervezet szerint a park projektje illeszkedik a Jeruzsálem keleti fele lakossági összetételének megváltoztatására irányuló tervekbe. Szilván Kelet-Jeruzsálem egyik ősi arab negyede, amelyet Izrael az 1967-es háborúban foglalt el és annektált.

A jeruzsálemi városfejlesztési hivatal tervei szerint az óvárost parkokkal kell körülvenni, hogy ezzel is mind erőteljesebben kihangsúlyozzák: Jeruzsálem Izrael fővárosa. A palesztinok azonban azt szeretnék elérni, hogy Jeruzsálem keleti szektora legyen leendő államuk fővárosa, s ezért az itt zajló izraeli építkezéseket a béketárgyalások egyik fő akadályának tekintik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre