szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ócskavasként értékesít az albán hadsereg két, még a szovjet időszakból származó tengeralattjárót, amelyek már több mint tizenhárom éve az ország déli részén található Pashaliman haditengerészeti támaszponton rozsdásodnak - jelentette be pénteken a tiranai védelmi minisztérium.

Mentor Beqja, a tárca szóvivője elmondta, hogy a két Whiskey osztályú járművet valószínűleg az észak-olaszországi Ravenna kikötőjébe vontatják, Albániának ugyanis nincsenek a tengeralattjáró szétszereléséhez szükséges eszközei. Albániának van még két másik tengeralattjárója, amelyek szintén a Pashaliman támaszponton rostokolnak, s ezek sincsenek jó állapotban.

A Szovjetunió egykoron azt remélte, hogy erről a haditengerészeti támaszpontról ellenőrizheti a földközi-tengeri hajóforgalmat. "Innen Gibraltárig ellenőrizhetem a Földközi-tengert" - mondta Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár a támaszponton 1958-ban tett látogatásán, amelyen javasolta, hogy telepítsenek rakétákat, és repülőteret is építsenek oda. Enver Hodzsa albán kommunista diktátor és Hruscsov között 1961-ben azonban ideológiai szakítás történt, a Szovjetunió emiatt letett a tervről, s az Albániának 1955-ben felajánlott tizenkét tengeralattjáróból nyolcat visszavett a balkáni országtól.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A norvég álufó után halasztják az orosz tengeralattjárók építését

Norvégiában pár nappal ezelőtt ufószerű jelenséget láttak a helybeliek, azóta kiderült, hogy egy sikertelen orosz rakétakísérlet keltett "földönkívüli" benyomást. Ráadásul nemcsak a rakéták fejlesztésével van baj, hanem a hibás rakéták miatt egy komplett tengeralattjáró-építési program is megakadhat Oroszországban.

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült