szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása következtében legkevesebb három személy – két iráni és egy iraki zarándok – életét vesztette, 54 ember – köztük három iraki rendőr – pedig megsebesült szombaton Irakban, a parlamenti választások előtt egy nappal, az ország déli részén fekvő síita szent városban, Nedzsefben – közölte a rendőrség és kórházi források.

A gépkocsi a város központjában, Ali imám mauzóleumától mintegy 500 méterre robbant fel egy parkolóban, egy olyan környéken, ahol korábban is történtek hasonló terrorcselekmények, és ahol éppen ezért szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben.

A robbanás közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed ötkor történt. A sebesültek közül 33-an iráni állampolgárok, akik zarándoklaton vettek részt – közölte egy orvos a Hakim kórházban.

A merénylet egy nappal a kulcsfontosságú iraki parlamenti választások előtt történt. Az elmúlt héten több tucatnyian veszítették életüket robbantásos merényletek következtében más iraki városokban. Amerikai és iraki tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy lázadók erőszak révén próbálják meghiúsítani a választások lebonyolítását.

Nedzsef Bagdadtól 160 kilométernyire délre fekszik. Fontos síita szent helyei vannak, és szoros vallási kapcsolatokat ápol Iránnal, a szomszédos síita hatalommal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szaddám Huszein 20 ezer tisztjét visszaveszik az iraki hadseregbe

Szaddám Huszein mintegy 20 ezer tisztjét veszi ismét állományba az iraki hadsereg, akiket a 2003-as, amerikai irányítású invázió után azért bocsátottak el, mert a diktátor alatt szolgáltak - jelentette be pénteken az iraki védelmi minisztérium szóvivője.

MTI Világ

Öngyilkos merényletek Irakban, sok halott

Öngyilkos merénylők hajtottak végre robbantásos támadásokat az iraki fővárostól északra szerdán; legkevesebb 29 ember meghalt, és több mint negyven megsebesült - közölte a helyi rendőrség.

hvg.hu Világ

Hármas merénylet Irakban

Hármas merényletet követtek el csütörtökön késő délután a dél-iraki Nedzsef városban. A robbanások következtében legalább tizenöt ember vesztette életét, huszonöt pedig megsebesült - közölte az iraki belügyminisztérium.

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába

Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába