szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli infrastruktúraügyi miniszter kedden bejelentette: országa atomerőművet akar építeni arab szomszédjaival együttműködésben.

Uzi Landau egy párizsi nukleáris konferencián azt mondta, Izrael azt reméli, hogy az atomenergiát "arab szomszédjaink" mérnökeivel és kutatóival együttműködésben termeli majd. Hozzátette: "A nukleáris energia a regionális együttműködés egyik területe lehet a béke elérése érdekében". A polgári célú nukleáris energiáról a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által szervezett konferencián a miniszter arra emlékeztetett, hogy Izrael a hetvenes évek óta érdeklődik a nukleáris energia iránt, amellyel energiafüggőségét kívánja csökkenteni. "Izrael egyfajta energetikai sziget, valamennyi energiaforrását importálni kényszerül szükségleteinek kielégítésére" - fogalmazott Landau. 

A miniszter elmondta: az atomerőmű a Negev-sivatag északi részén épülne fel. "Természetesen bármilyen Izraelben épülő atomerőmű szigorú nemzetközi ellenőri felügyelet alá tartozna" - tette hozzá. Az izraeli infrastruktúraügyi minisztérium egyik illetékese hétfőn jelezte, hogy a kérdéses atomerőművet a szomszédos Jordániával közösen építené fel Izrael, a technológiát pedig Franciaország biztosítaná. Az illetékes szerint Jean-Louis Borloo francia energiaügyi miniszter egy három hónappal ezelőtti megbeszélésen nagy érdeklődést mutatott a terv iránt és jelezte: megvitatja a kérdést Nicolas Sarkozy államfővel. 

A dimonai nukleáris központot is francia segítséggel építette meg az ötvenes években Izrael. A létesítményről általánosan úgy tartják, hogy itt készülnek a feltételezett izraeli nukleáris fegyverek, amelyek létét mindazonáltal az izraeli kormány hivatalosan még sosem ismerte be. Külföldi szakértők szerint azonban a zsidó állam 200 nukleáris robbanófejjel és az azok célba juttatásához szükséges rakétarendszerrel rendelkezik. Izrael nem írta alá a Nukleáris Non-proliferációs Szerződést (NPT), és korábban azt is jelezte, hogy nem támogatja Barack Obama amerikai elnök elképzelését a  Közel-Kelet nukleáris leszereléséről.  

A konferencián Szíria is jelezte, hogy fejleszteni kívánja nukleáris energiáját a lakosság elektromos igényeinek növekedése miatt. Fejszál Mekdad szír külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy hazájának "alternatív energiaforrásokban kell gondolkodnia, beleértve a nukleáris energiát is". Nicolas Sarkozy álláspontját idézve Mekdad azt hangsúlyozta, hogy "a nukleáris energia békés célokra történő felhasználását nem monopolizálhatják azok, akik a technológiával rendelkeznek, hanem mindegyik ország számára egyenlő módon hozzáférhetővé kell azt tenni". A külügyminiszter-helyettes azonban Damaszkusz konkrét terveiről nem beszélt hozzászólásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izraelnek dolgozott az egyik Hamász-alapító fia

A Hamász radikális palesztin mozgalom egyik kiemelkedő személyiségének fia éveken át a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálatnak dolgozott, és annak egyik legértékesebb információs forrása volt - értesült a Háárec című izraeli lap.

MTI Világ

Titkos tárgyalások Pekingben: mit ajánlanak az izraeliek?

Már a kínai fővárosban van egy izraeli delegáció, amely elsősorban azért jött, hogy Pekinget az Irán elleni szankciók mellé állítsa, vagy elérje, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) szükség esetén "legalább" tartózkodjon - értesült az MTI Pekingben.

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Nem mond le az újpesti jobbikos, aki orosz pénzen repült Afrikába választást megfigyelni

Nem mond le az újpesti jobbikos, aki orosz pénzen repült Afrikába választást megfigyelni

Az ország egyik felén havazásra, a másikon erős szélre figyelmeztetnek

Az ország egyik felén havazásra, a másikon erős szélre figyelmeztetnek