szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felháborodását fejezte ki szerdán az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv előző napi bejelentése miatt. A tervet szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte, Washington pedig még kedden elítélően nyilatkozott a telepépítésről.

Az izraeli belügyi tárca kedden, az izraeli-palesztin tárgyalások felújításának küszöbén adta hírül annak jóváhagyását, hogy zsidó telepesek számára 1600 új lakást építsenek a palesztinok által maguknak követelt Kelet-Jeruzsálemben. "Ehud Barak védelmi miniszter környezete felháborodását fejezi ki az oktalan bejelentés miatt, amely megzavarja a palesztinokkal folytatandó, Izrael számára rendkívül fontos béketárgyalásokat - közölte Barak hivatala. - Védelmi minisztériumi források aláhúzzák, hogy Izrael hosszú hónapokon át dolgozott a tárgyalások újrakezdéséhez szükséges bizalom megteremtésén, és ezt okosabb lenne szem előtt tartani."

A belügyi tárca keddi bejelentése, miszerint a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyed 1600 lakást fognak felhúzni ultraortodox zsidók számára, Joe Biden amerikai alelnök látogatása idején hangzott el, miután Biden a 14 hónapja megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdését szorgalmazta Jeruzsálemben.

A tervet szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte, "megismételve, hogy a telepek illegálisak a nemzetközi jog értelmében". Washington még kedden elítélően nyilatkozott az újabb telepépítési tervről, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig az Arab Liga elnökének közbenjárását sürgette, hogy az arab országok mielőbb megvitathassák az izraeli döntésre adandó válaszlépéseket. Joe Biden amerikai alelnök Washingtonban kibocsátott nyilatkozata szerint a bejelentés időzítése és tartalma aláássa az Egyesült Államok igyekezetét, hogy újjáélessze a békefolyamatot. "Ez pontosan olyan lépés, amely aláássa a bizalmat, amelyre éppen most szükségünk van, s ellene hat azoknak a konstruktív megbeszéléseknek, amelyeket Izraelben folytattam" - fogalmazott nyilatkozatában az amerikai alelnök.

"A jeruzsálemi építkezésről hozott döntés azt jelenti, hogy az amerikai erőfeszítések kudarcot vallottak még mielőtt a közvetett tárgyalások elkezdődtek volna - jelentette ki Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője. "Egyértelmű, hogy Izrael nem akar békét, vagy tárgyalásokat. Az amerikai kormánynak késedelem nélkül válaszolnia kell az izraeli provokációra és sürgősen döntenie a hatékony fellépésről."

A palesztin vezetők - hosszú vonakodás után - vasárnap fogadták el a javaslatot, hogy az Egyesült Államok közvetítésével kezdődjenek közvetett tárgyalások Izraellel a megbékélésről. Ezzel feladták azt a követelésüket, hogy Izrael még a tárgyalások megkezdése előtt állítson le minden ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezést. Ezek folyatása különösen fájó pont a palesztinok számára, mivel megkérdőjelezi igényüket azokra a területekre, amelyek leendő államuk részét képeznék.

Izrael tavaly novemberben az Egyesült Államok erőteljes nyomására elfogadta, hogy ciszjordániai építkezéseit a már korábban megkezdett mintegy háromezer lakás befejezésére korlátozza. Visszautasított azonban minden megszorítást Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan, amelyet pedig a palesztinok a fővárosukká akarnak megtenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Biden: az Egyesült Államok Izrael mellett áll

Az Egyesült Államok Izrael mellett áll, ha a zsidó állam biztonságáról van szó - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök kedden Jeruzsálemben, miután megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

MTI Világ

Facebook-poszt miatt fújtak le egy izraeli katonai akciót

Az izraeli hadsereg lefújta egyik műveletét a palesztin területeken, miután egy katona feltette a Facebook közösségi portálra a tervezett akció időpontját és helyszínét - jelentette szerdán az izraeli katonai rádió.

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Elindult a Holdra a kínai szonda

Elindult a Holdra a kínai szonda