szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető három éven belül meghalhat - ezt közölte a múlt hónapban Szöulban Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese egy dél-koreai lap szerint.

A Csoszun Ilbo című újság szerdai számában azt írta, hogy Campbell egy zárt ajtók mögötti összejövetelen  - az amerikaiak rendelkezésére álló orvosi információk alapján - azt mondta hallgatóságának: ő kételkedik abban, hogy a most 68 éves észak-koreai vezető még 2013 után is életben lesz. 

A szöuli lap már tavaly is arról cikkezett, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egészségi állapota romlik, ezért fel kell gyorsítani a hatalomátadás folyamatát. Az észak-koreai vezető a híresztelések szerint 2008-ban agyvérzésen esett át, s bár ezt észak-koreai hivatalos források mindig is hevesen tagadták, az kétségtelen, hogy az elmúlt évben jóval ritkábban jelent meg a különböző nyilvános eseményeken. Kim Dzsong Il egészségi állapota már csak azért is érdekli a külföldi megfigyelőket, mert félő, hogy hirtelen halála instabilitáshoz és hatalmi harcokhoz vezethetne az atomfegyverrel rendelkező ázsiai kommunista országban. 

Az észak-koreai vezetőnek három fia van, de eddig egyiküket sem nevezte meg nyilvánosan utódjaként. Azonban a híresztelések szerint a legkisebb fiú, Kim Dzsong Un léphet majd apja örökébe.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ajándékot küldött Kim Dzsong Ilnek az ENSZ főtitkára

Szóbeli üzenetet és ajándékot küldött Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek, akinek országát a nemzetközi közösség megpróbálja rábeszélni az atomprogramjáról korábban folytatott hatoldalú tárgyalások felújítására.

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó