szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szombat este fél 9-kor a világ 125 országában, köztük Magyarországon is számos településen, intézményben és háztartásban kialszanak a fények egy órára a klímavédelem és környezettudatosság jegyében.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű kezdeményezéséhez idén minden eddiginél több település csatlakozott Magyarországon. Az akció honlapján található számláló ebben a pillanatban 113 települést, 369 intézményt és 8657 személyt mutat.

A fővárosban elsötétül minden híd, a Parlament, a budai vár, a Citadella, a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, a Széchenyi fürdő és a Gellért szálló is - mondta Balogh Alexandra, a WWF Magyarország sajtószóvivője. A akcióhoz csatlakozó hazai városok között van Baja, Békéscsaba, Csongrád, Debrecen, Dombóvár, Dunaújváros, Gyöngyös, Győr, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Pécs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Sopron, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg. Több falu, város - egyebek között Szeged, Makó, Székesfehérvár, Mezőcsát, Pápa és Újkígyós - külön klímavédelmi rendezvényeket is tart.

A nemzetközi WWF már két és fél héttel az idei akció előtt elérte egyik kitűzött célját, több mint 100 országot szerettek volna bevonni a kezdeményezésbe: idén - eddig - 125 ország csatlakozott a Föld órájához. A világ legjelentősebb gazdaságait és legnagyobb fejlődő országait tömörítő G20 közül idén mindegyik ország a kezdeményezés mellé ált.

Híres épületeken is kialszanak majd a fények szombaton, így többek között a világ legmagasabb épületének számító, 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa, a Brandenburgi kapu, az Eiffel-torony, az Empire State Building, a római Trevi kút és a pekingi Tiltott Város is sötétbe borul egy órára.

A Föld óráját idén is számos sztár és híresség népszerűsíti, köztük például Gisele Bündchen brazil szupermodell, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jószolgálati nagykövete, Tom Jones énekes, a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, a dél-afrikai Fokváros egykori anglikán érseke. A kezdeményezés mögé állt a Coldplay zenekar és Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő is.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Ausztria is döntött a Szputnyik importjáról

Ausztria is döntött a Szputnyik importjáról

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt