szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

ENSZ-megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok feltételezik, hogy Irán két új titkos atomlétesítményt épít a kilátásba helyezett újabb nemzetközi szankciók dacára - írta vasárnap a The New York Times című napilap.

A lap Ali Akbar Szalehinek, az Iráni Atomenergia-ügynökség főnökének szavait idézi, aki február 22-én az ISNA iráni hírügynökségnek kijelentette: Mahmúd Ahmadinezsád elnök utasítást adott neki, hogy rövidesen dolgozzák ki két új létesítmény építését. Szalehi szerint az új dúsítókat a hegyekben építik meg, hogy védve legyenek az esetleges támadások ellen, és az építkezés várhatóan a (március 21-én kezdődött) iráni újév alatt megindul.

Barack Obama amerikai elnök 2009 szeptemberében hozta nyilvánosságra azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint titkos atomlétesítmény működik az iráni Kúmban (Kom). 

A The New York Times szerint amerikai illetékesek műholdas felvételeket vizsgálnak,  hogy bizonyítani tudják bizonyos számú titkos atomlétesítmény meglétét Irakban. A lap szerint azonban az illetékesek nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy Irán az újabb létesítményeket fűtőanyaggyártásra használná, és nem biztosak abban sem, hány létesítményt akar Teherán építeni. Az illetékesek szerint - írja a lap - még ha ezeket az újabb létesítményeket megépítik is, ez nem változtat azon, hogy Iránnak 1-4 évre lesz szüksége ahhoz, hogy atomfegyvert tudjon előállítani.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig öt határozatot fogadott el, amelyekből három szankciókat rendelt el Irán ellen. A BT a határozatokkal próbálta rábírni a perzsa államot, hagyjon fel kényes nukleáris tevékenységeivel, így az urándúsítással. Teherán, amely állítja, hogy atomprogramja békés energiatermelési célokat szolgál, valamennyi határozatot figyelmen kívül hagyta.

Az ABC televízió kérdésére válaszolva Valerie Jarett fehér házi tanácsadó vasárnap közölte: Washington az iráni atomprogramot ellenző országok szövetségének létrehozásával akarja elszigetelni Iránt. Jarett szerint a nukleáris hadászati fegyverek csökkentéséről szóló új orosz-amerikai szerződés (START-3) közeli aláírásának bejelentése annak a jele, hogy előrehaladás történt az olyan államokkal való együttműködésben, mint Oroszország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Irán új feltételeket támaszt

Megerősítette országa készségét a külföldön történő urándúsításra, ugyanakkor ezzel kapcsolatban új feltételeket támasztott az iráni külügyminiszter.

MTI Világ

Kína is aggódik az iráni atomprogram miatt

Kína aggódóbb lett az iráni atomprogrammal kapcsolatban a legutóbbi fejlemények miatt, de továbbra is ellenzi, hogy újabb büntetőintézkedéseket vezessenek be Teherán ellen - közölte kedden Jang Csie-csi külügyminiszter.

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón