szerző:
MTI

Moszkvában kedden gyásznapot tartottak a metróban elkövetett hétfői merényletek áldozatainak tiszteletére: nagyon sok házra félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászlót tűztek ki, a két érintett állomásnál egyre gyűlik a virág és a mécses.

A két robbantás halálos áldozatainak száma 39-re emelkedett, a kórházakban 73 sérült volt, közülük öt állapota súlyos, életveszélyes. Az egészségügyi miniszter újságíróknak elmondta: kellő mennyiségű vér, plazma és vérkészítmény áll rendelkezésre - jelentette Horváth Júlia, az MTI tudósítója.

Eddig 25 halálos áldozatot azonosítottak a hozzátartozók. A legfelső ügyészség mellett működő nyomozati bizottság kérte a szemtanúk jelentkezését, hangsúlyozva, hogy a nyomozás számára minden apró részlet fontos. Közben Ingusföldön a hatóságok megkezdték az ismertebb szélsőségesek családjainak ellenőrzését. Az ingus elnök utasítást adott a családtagok összegyűjtésére, és mindenekelőtt annak tisztázására, hogy hol vannak és mit csinálnak a családok nőtagjai. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "még korai ingusföldi nyomokról beszélni". A moszkvai merényleteket egybehangzó jelentések szerint nők követték el. Az orosz rendvédelmi szervek feltehetően rendelkeztek valamiféle információval arról, hogy készül valami - az értesülést több orosz lap is közölte, teljesen eltérő forrásokra hivatkozva.

A Kommerszant című moszkvai lap arról számolt be, hogy hétfőn kora reggel nagyon sok "kaukázusi küllemű" asszonyt bevittek a rendőrségre. Az egyik ilyen nő elmondta a lapnak, hogy amint ott üldögélt, tanújává vált annak, hogy a helyi parancsnok berontott a szobába, azt kiabálva: "Hogy engedhettétek át őket? Hiszen volt információtok!" A lap megjegyezte, hogy a tetőtől talpig feketébe ötözött sahidkák - öngyilkos merénylő nők - gond nélkül eljuthattak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épületénél lévő belvárosi Lubjanka állomásra.

Szinte minden lap keresi a közvetlen okot, amely kiválthatta a terrorcselekményeket, és több is arra a feltételezésre jut, hogy esetleg a bosszú lehet azért, hogy a szövetségi erők az utóbbi hetekben több szélsőségest is likvidáltak, például március elején Szaid Burjatszkijt, polgári nevén Alekszandr Tyihomirovot. Több lap úgy véli, hogy amennyiben Burjatszkij által felkészített merénylőkről van szó, akkor folytatás is várható, mintegy 30 tanítványa közül eddig kilenc vetett véget életének merényletekben.

Dmitrij Medvegyev elnök szerint normális életfeltételeket kell teremteni az észak-kaukázusi lakosság számára, ez az orosz szövetségi és a kaukázusi helyi hatóságok feladata, és nehezebb megoldani, mint megtalálni és megsemmisíteni a terroristákat. Hangsúlyozta azonban, hogy továbbra is az utóbbi a cél. Vlagyimir Putyin kormányfő a tömegközlekedés biztonságának javításáról tartott tanácskozást, s azt mondta: a rendvédelmi szervek számára becsületbeli ügy, hogy elfogják a merényletek szervezőit, s bizonyos benne, hogy meg is teszik.

Az orosz külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy a robbantásokat külföldi támogatással hajtották végre. Szergej Lavrov hangsúlyozta: a támadás ismét megerősítette, hogy komolyan kell venni a terrorizmus elleni nemzetközi erőfeszítések egyeztetését. Az orosz lapok egyetértenek abban, hogy az események kihívást jelentenek a hatalom számára. A Nyezaviszimaja Gazeta szerint a történteket felhasználhatják "a csavarok meghúzására". "Kizárólag a hatalomtól függ, hogy megőrzi-e tekintélyét, attól, hogy képes-e hatékonyan megvédeni állampolgárait úgy, hogy közben ne változtassa az országot koncentrációs táborrá, hanem továbbvigye a politikai és gazdasági modernizáció ügyét" - írta a lap.

A Vremja Novosztyej szerint a merényletek nehéz helyzetbe hozták az orosz vezetést, mert megmutatták, hogy a szövetségi központ nem tudott áttörést elérni az észak-kaukázusi szeparatizmus és az azt kísérő terrorizmus problémájának megoldásában. Dmitrij Orlov politológus azt mondta a lapnak: jelentősen megnő majd az igény a rendteremtésre, és ezt ki kell majd elégíteni.

A Novije Izvesztyija több más lappal egyetemben arról írt, hogy a robbantások nyomán tovább fokozódik majd az idegengyűlölet Oroszországban, főleg a kaukázusiakkal szemben. Egy nagyhatalom tehetetlenségéről, az orosz vezetés politikai vereségéről, a hatalom és a bosszú ördögi köréről, a szabadság és a biztonság Oroszországban különösen törékeny egyensúlyáról írtak a német lapok - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója. 

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárjában emlékeztetett: Vlagyimir Putyin kormányzásának éveiben a különböző szélsőséges csoportok ellen az észak-kaukázusi terrorista fenyegetés ürügyén hozott intézkedéseket, illetve törvényeket nem utolsósorban a békés ellenzék elnyomására használták. A Handelsblatt szerint a merényletek az orosz vezetés politikai vereségét jelentik, és arra utalnak: meghiúsult az a moszkvai stratégia, amelynek középpontjában az állt, hogy a felkelőket mindenütt katonai eszközökkel kell leküzdeni. Az egyes régiókban dúló polgárháború most Oroszország központjára terjedt át - fogalmazott a politikai és üzleti napilap, amely azt valószínűsítette, hogy a Kreml válasza még több elnyomás lesz.

A moszkvai metróban elkövetett öngyilkos merényleteket követően Peking megerősítette a város metróhálózatának biztonsági ellenőrzését, a világkiállításra készülő Sanghajban pedig már tízezer rendőr felügyel a metró rendjére - tájékoztattak helyi illetékesek. Oroszország, jóllehet az észak-kaukázusi csecsen és ingus felkelők elleni harcok miatt aligha ártatlan, megérdemli a Nyugat részvétét és támogatását, amíg a merénylők vétlen orosz polgárokat gyilkolnak - írta a The Wall Street Journal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Moszkvai robbantások: Lavrov szerint nem zárható ki a külföldi támogatás

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy a hétfői moszkvai metrórobbantásokat külföldi támogatással hajtották végre. "Semmit nem lehet kizárni"- mondta az orosz diplomácia vezetője hétfő este a kanadai Chelsea-ben arra a kérdésre válaszolva, lehetséges-e, hogy a két metróállomáson elkövetett robbantást külföldről szervezték meg.

MTI Világ

Bajnai elítélte a moszkvai támadást

Táviratban fejezte ki részvétét Bajnai Gordon miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek a hétfői moszkvai metrórobbantások áldozatai miatt, hangsúlyozva, hogy Magyarország határozottan elítéli a merényleteket - közölte a kormányszóvivői iroda.

MTI Világ

Moszkvai robbantások: újra megnyíltak a metróállomások

A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint hétfő délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt, és a szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.

hvg.hu/MTI Világ

Bosszúból robbantottak a Fekete Özvegyek?

Az orosz biztonsági szolgálat gyanúja szerint a moszkvai metróban hétfőn öngyilkos merényletet elkövető nők egy 30 fős csoport tagjai lehettek, akiket egy csecsen terrorista képzett ki - írja a Times Online. A Fekete Özvegyek a feltevés szerint az észak-kaukázusi iszlamista felkelők vezetőinek halála miatt állhattak bosszút a moszkvai támadásokkal.

40 ember felmondott az újpesti városházán

40 ember felmondott az újpesti városházán

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

Holtan találták az öt napja eltűnt magyar túrázót

Holtan találták az öt napja eltűnt magyar túrázót

Doku360: Antall József kibekkelte a kommunizmust, de építette a saját lehetőségeit

Doku360: Antall József kibekkelte a kommunizmust, de építette a saját lehetőségeit

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója