szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feldúlták a kirgiz parlamentet szerdán Biskekben az ellenzéki tüntetők, állítólag kifisztották az elnök házát. Az ellenzék azt állítja, a kormány lemondott.

A tiltakozók egy része benyomult az épületbe, betörte az ablakokat és ajtókat, bútorokat és számítógépeket zúzott össze, s televíziókat, irodatechnikai berendezéseket próbált elvinni, amit más tüntetők megakadályoztak, rákényszerítve a fosztogatókat a rablott holmi hátrahagyására. A törvényhozás tőszomszédságában, ugyancsak a főváros központi terén lévő főügyészség épületét felgyújtották, de egyelőre nem világos, hogy ki okozta a tüzet. A téren szerdán lezajlott összecsapásokban nem végleges adatok szerint 17 ember meghalt, 140 megsebesült.

Fosztogatók kezdtek elvinni mindenféle mozdítható tárgyat szerda este Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök biskeki házából, amelyet előzőleg felgyújtottak - jelentették orosz hírügynökségek. Egy helyszíni tudósító szerint többen ruhákkal, ágyneművel, edényekkel teletömött nagy műanyagzsákokat hordanak ki a házból, a vállukon szőnyegeket visznek. Az Interfax orosz hírügynökség által idézett szemtanúk szerint "a Bakijev-család inatlanában nagy tűz pusztított". A hírt más forrásokból egyelőre nem erősítették meg. 

A hatalom ellen felkelt tiltakozók vezetői szerint már az ellenzék ellenőrzi Karakol, Narin és Talasz tartományi központokat, valamint néhány körzeti központot. Az ellenzék már a kormány is lemondott, Bakijev elnök pedig elhagyta Biskeket. A hírt a RIA orosz hírügynökség jelentette, és egyelőre nem lehet megerősíteni más forrásból. A biskeki kormányszóvivő elérhetetlen. Temir Szárijev ellenzéki politikus közölte, hogy elfoglalták a kormányzat központját, és Danijar Uszenov miniszterelnök aláírta lemondási nyilatkozatát. 

A kirgiz belügyminisztériumban nem kívánták értékelni a biskeki helyzetet, mondván, hogy az "folyamatosan változik". 

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint az ellenzék kezére került az állami televízió, amely időről-időre ellenzéki vezetők nyilatkozatait közvetíti. A rendőrség csupán a kormányépület közvetlen környékét ellenőrzi, ezért nem lehet megállapítani, hogy ki követi figyelemmel a Biskekben zajló eseményeket, s ki szerez érvényt Kurmanbek Bakijev elnök rendeletének, amely szerint este tíztől reggel nyolcig kijárási tilalom van a városban. Azt sem tudni, hol tartózkodik jelenleg az államfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Lemondott a kirgiz kormány

A kirgiz államfő által kezdeményezett nagyszabású politikai-közigazgatási reformok keretében kedden benyújtotta lemondását a közép-ázsiai ország kormánya.

MTI Világ

Ki ellen tüntetnek Kirgizisztánban?

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök, akinek a távozását az ellenzék követeli, 2005-ben forradalommal került hatalomra, de az általa megdöntött rendszer hibáit nem küszöbölte ki.

MTI Világ

Letartóztatták a kirgiz ellenzék volt elnökjelöltjét

A kirgiz rendőrség kedden letartóztatta az ellenzék volt elnökjelöltjét, Almazbek Atambajevet, miután az ország északi részén tüntetők elfoglaltak egy tartományi kormányzati épületet. Szerdán a kirgiz rendőrség könnygáz bevetésével próbált meg feloszlatni egy újabb ellenzéki tüntetést a fővárosban, Biskekben - közölték szemtanúk. Mintegy kétszáz ember gyűlt össze a fő ellenzéki párt szákháza előtt, hogy tüntessen Kurmanbek Bakijev elnök ellen.