szerző:
MTI / hvg.hu

A kirgiz fővárosban a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, 17-en meghaltak, több mint 100-an megsebesültek - közölte a BBC. Kirgizisztánban rendkívüli állapotot hirdettek. Szerda délután cáfolták a hírt, amely szerint megölték a tüntetők által túszul ejtett belügyminisztert.

A korábbi hírekkel ellentétben nem ölték meg, csupán foglyul ejtették Moldomusa Kongantijev kirgiz belügyminisztert szerdán az ország északi részén lévő Talasz városában az ellenzéki tüntetők. A KABAR nemzeti hírügynökség jelentése szerint a politikust megverték, állapota súlyos. Egy ideig a tiltakozók fogságában volt Akilbek Dzsaparov első miniszterelnök-helyettes is, akit a helyi baleseti kórházba szállítottak.

Biskekben, ahol a rendőrök korábban tüzet nyitottak a kormány épületét ostromló tüntetőkre, 17-en haltak meg - közölte a BBC. A tüntetők elfoglalták a televízió székházát, a tévécsatornák átmenetileg nem sugároztak műsort - jelentették újságírók a helyszínről.

Utcai lövöldözések Biskekben
©

Kurmanbek Bakijev elnök távozását követelve több mint 5000 tüntető gyűlt össze korábban a kormány épületénél, és összecsaptak a rendőrökkel. Az országban rendkívüli állapotot hirdetett ki Danijar Uszenov kormányfő.

Sebesültekkel zsúfolt mentőautó Biskekben
©

A kirgiz rendőrség korábban megkezdte Biskekben a több ezer ellenzéki tüntető oszlatását, újságírók helyszíni tudósítása szerint Biskek főterén hang-fény gránátok hangja hallatszott, más újságírók fegyverropogásról számoltak be. A rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen. A rendkívüli állapot keretében kijárási tilalom lép érvénybe - mondta a kormányfő a parlamentben elhangzott beszédében, amelyet az állami televízió is közvetített.

A nyugtalanság, amely második napja tart az észak-kirgizisztáni Talasz városban, és átterjedt az ország középső részén fekvő Narinra is, az Afganisztánhoz való közelsége miatt Oroszország és az Egyesült Államok által egyaránt stratégiai fontosságúnak tekintett volt szovjetköztársaság viszonylagos stabilitását fenyegeti. Narinban a tüntetők több állami épületet ellenőrzésük alá vontak.

©

A kirgiz hatóságok szerda délután szabadon engedtek több mint tíz ellenzéki vezetőt szerdán, miután tüntetők gyűltek össze az előtt az épület előtt, ahol a politikusokat őrizték. Isza Omurkulov, az egyik érintett ellenzéki vezető, a szociáldemokrata párt tagja telefonon elmondta, hogy több társával, köztük Temir Szárijev volt elnökjelölttel együtt engedték el. Valamennyien épek és egészségek, és most ültek össze, hogy megvitassák azokat a kérdéseket, amelyekről hamarosan egyeztetnek a hatalom képviselőivel. Omurkolov úgy vélte, hogy nehéz lesz lecsendesíteni a dühöngő tüntetőket. Szárijevet szerdán vették őrizetbe, amikor Moszkvából repülőgéppel megérkezett Biskekbe.

A kirgizisztáni események miatt nyugtalanságát fejezte ki az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Unió, amelyek a vérontás beszüntetésére és párbeszédre szólították fel az ellenségeskedő feleket. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár önmérsékletre kérte a hatóságokat és a tüntetőket, valamint nyugalomra és tárgyalásra ösztökélte őket. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az alkotmány betartására intette a feleket, visszafogottságot kért, és a tárgyalások azonnali megkezdését sürgette.

Az EBESZ nyugalomra és visszafogottságra szólította fel a kirgiz kormányt és az ellenzéket, s reményét fejezte ki, hogy a szereplőkben megvan a válság rendezéséhez szükséges politikai akarat és bölcsesség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Letartóztatták a kirgiz ellenzék volt elnökjelöltjét

A kirgiz rendőrség kedden letartóztatta az ellenzék volt elnökjelöltjét, Almazbek Atambajevet, miután az ország északi részén tüntetők elfoglaltak egy tartományi kormányzati épületet. Szerdán a kirgiz rendőrség könnygáz bevetésével próbált meg feloszlatni egy újabb ellenzéki tüntetést a fővárosban, Biskekben - közölték szemtanúk. Mintegy kétszáz ember gyűlt össze a fő ellenzéki párt szákháza előtt, hogy tüntessen Kurmanbek Bakijev elnök ellen.

Pikó Andrást lejárató nyilatkozatot írattak alá óvónőkkel a saját kerületében

Pikó Andrást lejárató nyilatkozatot írattak alá óvónőkkel a saját kerületében

Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

Az elemzőket is meglepte, mekkora nyereséget ért el a McDonald's

Az elemzőket is meglepte, mekkora nyereséget ért el a McDonald's

Komoly zöldségdrágulás jöhet

Komoly zöldségdrágulás jöhet

Szomorkás kedd vár ránk

Szomorkás kedd vár ránk

"Egyre nagyobb a feszültség a határ szerb oldalán"

"Egyre nagyobb a feszültség a határ szerb oldalán"