szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pár nappal azután, hogy férjhez kényszerítették, belehalt hüvelyvérzésébe egy 13 éves kamaszlány Jemenben - jelentette egy emberi jogi szervezet csütörtökön.

Az El Sakaek nevű civil szervezet tájékoztatása alapján a kislány április 2-án hunyt el. Orvos szakértői vizsgálat szerint hüvelysérülése miatt vérzett el, nemi szervét is sérülések borították. A lányt március 29-én úgynevezett csereházasságba kényszerítették egy 30 év körüli férfihoz. A férj lánytestvére a fiatal lány családjának egyik férfitagjához ment hozzá. Az elhunyt "azok áldozata, akik gyerekek életével játszanak Jemenben" - hangoztatta az emberjogi csoport. 

Az arab államban jelenleg tárgyalják azt a törvénytervezetet, amely 17 évben határozná meg azt a kort, amikor a lányok legkorábban férjhez mehetnek. A nők jogai mellett kiállók támogatják a javaslatot, míg a konzervatívok és iszlámisták elvetik. A törzsi viszonyokra alapuló Jemenben széles körben elterjedt a fiatal lányok kiházasítása. A következmények sokszor végzetesek: szeptemberben például egy 12 éves lány halt bele a szülésbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Autóban született meg egy kislány

Szakadó hóban, a gépkocsiban született meg egy lepsényi család harmadik gyermeke – írta pénteki számában a Fejér Megyei Hírlap. A kislány és édesanyja jól van.

hvg.hu Itthon

Óvodából eltűnt kislányt keresnek a netezők, utánajártunk az ügynek

Egy interneten terjedő levél szerint eltűnt egy négyéves kislány egy budapesti óvodából. A lány képe nem szerepelt a rendőrség honlapjának körözési oldalán, ezért megkerestük az illetékes kapitányságokat. Kiderült: nem egy lány tűnt el, hanem kettő, de nem ismeretlen tettes vitte el őket, hanem az apjuk.

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"