szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vizsgálatot indított a dél-afrikai rendőrség annak tisztázására, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető Eugene Terreblanche szexuálisan zaklatta-e két fekete farmmunkását, mielőtt meggyilkolták - jelentette hétfőn a BBC brit közszolgálati tévé.

A BBC honlapján közölt beszámoló szerint az egyik vádlott védőügyvédje azt állítja, Terreblanche legalább az egyik farmmunkással megpróbált nemi kapcsolatot létesíteni.

Terreblanche holttestét április 3-án találták meg ventersdorpi farmján, lehúzott nadrággal. A rasszista vezetőt agyonverték gyilkosai.

A rendőrség először azt közölte, hogy a 69 éves Terreblanche-t két alkalmazottja kifizetetlen bére miatt ölte meg. A bűnüldözők most azonban annak lehetőségét is vizsgálják, hogy a gyilkosság önvédelemből történt-e.

Jan Mabula tábornok, a dél-afrikai rendőrség elit bűnügyi nyomozói részlegének tartományi vezetője megerősítette a City Press című újság azon értesülését, amely szerint a gyanúsítottak ruháit igazságügyi szakértői vizsgálatnak vetik alá.

Terreblanche meggyilkolásával egy 15 éves és egy 28 éves fekete farmmunkást vádolnak.

Ez utóbbi védőügyvédje elmondta, hogy a rasszista vezető elleni támadást nemi zaklatás váltotta ki. Az ügyvéd szerint Terreblanche nagy mennyiségű alkoholt adott a vádlottaknak, mielőtt megpróbált nemi kapcsolatot létesíteni "egyikükkel vagy mindkettővel".

A másik vádlott ügyvédje nem nyilatkozott a szodómiával kapcsolatos gyanú ügyében.
Terreblanche 1973-ban alapította meg az Afrikáner Ellenállási Mozgalmat (Afrikaaner Weerstandbeweging - AWB), amely hosszú időn át a fajüldöző rezsim megmentéséért küzdött. Az utóbbi időben az AWB céljául tűzte ki, hogy önálló búr államot hoz létre a Dél-afrikai Köztársaság területén. A fajgyűlölő mozgalom jelképe kísértetiesen hasonlít a náci Németország zászlajára: vörös alapon egy nagy fehér körben horogkeresztre emlékeztető, de három szárú fekete jel látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi