szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök úgy látja, Kirgizisztán a polgárháború szélén áll, és fennáll a veszély, hogy a közép-ázsiai ország „második Afganisztánná” válik. Dmitrij Medvegyev a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet után tartott előadást helyi idő szerint kedden a Brookings Intézetben, ahol szólt az orosz-amerikai kapcsolatok alakulásáról is.

Kirgizisztánnal kapcsolatban kifejtette: valós a veszélye annak, hogy az ország egy északi és egy déli területre szakad ketté, miután múlt héten elűzték a hatalomból Kurmanbek Bakijev elnököt, és átmeneti kormány jött létre. Az orosz elnök hozzátette: „bizonyos politikai szereplőknek felelős döntéseket kellene hozniuk”.

„Kirgizisztán összeomlása a legutolsó dolog, amit szeretnénk” – hangsúlyozta az orosz elnök előadásában. Ha polgárháború törne ki, az „odacsábítaná az összes létező terroristát” – mondta, hozzátéve: „az a feladatunk, hogy segítsük a kirgiz népet békés úton megoldani ezt a válságot”.

Bakijev, aki elmozdítása után az ország déli részén keresett menedéket, azt mondta kedden, hogy kész lemondani, ha a biskeki hatóságok szavatolják az ő és családja biztonságát.

Az orosz-amerikai kapcsolatok alakulását illetően Medvegyev előadásában úgy fogalmazott: az elmúlt kevesebb, mint egy évben sikerült megváltoztatni a kétoldalú kapcsolatok légkörét. Oroszország készen áll támaszt nyújtani az Egyesült Államoknak, és erre számos területen szükség is lehet – mondta, az afganisztáni háborúra és az iráni atomvitára utalva.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszországot nem lehet ugyanazzal a mércével mérni, mint az Egyesült Államokat. Úgy vélte, hogy a kommunizmus után Oroszországnak évtizedekre van szüksége ahhoz, hogy hatékony politikai és gazdasági rendszert építsen ki. „Nem szabad kioktatnunk egymást, hogyan éljen a másik” – fogalmazott.

Medvegyev megjegyezte, hogy a javuló kapcsolatok egyelőre nem eredményeztek jelentős gazdasági együttműködést, és az orosz elnök szerint ez az Egyesült Államok hibája. Szorgalmazta, hogy távolítsák el az orosz befektetések előtt álló akadályokat, és sürgette azt is, hogy az Obama-adminisztráció segítse Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Gyásznapot tartanak a permi szerencsétlenség miatt

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a hétvégi súlyos szerencsétlenség, egy permi szórakozóhelyen pusztított tűzvész miatt hétfőre országos gyásznapot rendelt el, magában a városban, a Moszkvától 1200 kilométerre keletre, az Urál lábánál fekvő, 1,2 millió lakosú Permben pedig félárbocra engedték a lobogókat.

hvg.hu Világ

Kevesebb atom: hamarosan megállapodhatnak az új START-szerződésről

Az új START-szerződésről kezdett orosz-amerikai tárgyalások már majdnem befejeződtek, a megállapodás hamarosan megszületik – közölte szerdán a Fehér Ház, miután a két ország elnöke telefonon tárgyalt a kérdésről. Barack Obama és Dmitrij Medvegyev egyeztetésről az orosz külügyminisztérium is beszámolt hozzáfűzve, hogy azt Washington kezdeményezte.

MTI Világ

Medvegyev: Izrael nem intéz csapást Irán ellen

Izrael biztosította Moszkvát, hogy nem szándékozik csapást mérni Iránra – jelentette ki Dimitrij Medvegyev orosz elnök Simon Peresz izraeli elnökre hivatkozva a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyben elismerte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő titokban járt Moszkvában a napokban.

MTI Gazdaság

Korlátozni akarják az igazságügyi maffiát Oroszországban

Az orosz parlament alsóháza (állami duma) pénteki ülésén moratóriumot hirdetett egyes gazdasági bűncselekményekkel gyanúsított személyek őrizetbe vételére, valamint szabályozta és egységesítette a regionális parlamentek létszámát.

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Szputnyikos vagy Astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy Astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at