szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemcsak a repülőjegy, hanem az utazási csomag ára is visszajár, ha meghiúsul az utazás, függetlenül attól, hogy rendkívüli időjárási körülmény miatt törölték a repülőjáratot - hívja fel a figyelmet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (Köfe).

A fogyasztóvédelmi egyesület a közleményében hangsúlyozza: rengetegen szembesülnek azzal a problémával, hogy valamelyik utazási irodával szerződést kötöttek szállás és repülőjegy biztosítására. Mivel utazási csomagról van szó, s annak egyik eleme, az elutazás lehetetlenné válik, emiatt a szerződés megszűnik. Ebben az esetben visszajár nemcsak a repülőjegy, hanem a szállás már befizetett költsége is, valamint minden egyéb olyan költség, amely része a részvételi díjnak.

A Köfe - emlékeztetve az utazási irodák felelősségére - felhívja az utaztatók figyelmét arra, hogy megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat járataik törléséről, az azokkal kapcsolatos jogi lehetőségekről, illetve minden olyan tudnivalóról, ami megkönnyíti az el- és hazautazni igyekvők helyzetét a rendkívüli körülmények közepette.

Az Európai Unió közlekedési biztosa, Siim Kallas már a múlt pénteken, azt követően, hogy csütörtökön több európai országban felfüggesztették a légi közlekedést, közölte: az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között, a légi járatok tömeges törlésekor is érvényesek azok az előírások, amelyek a légi utasok jogait biztosítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása; nyitva a magyar légtér

Ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása, és a kilövellt hamu Nagy-Britannia felé tart - jelentette hétfőn a brit légiforgalmi hatóság (NATS). A nyugat-európai légikikötők már éppen arra készültek hétfőn, hogy fokozatosan elindítják a légi forgalmat. Nyitva marad a magyar légtér.

hvg.hu Világ

NASA-felvételek az izlandi vulkánról

A nagy-britanniai és észak-európai légiközlekedés összeomlását okozó hamufelhők egy izlandi gleccservulkánból erednek, amelynek fokozott aktivitása még márciusban kezdődött. A NASA elmúlt három hétben készült felvételei ezt az aktivitást mutatják be.

hvg.hu/MTI Világ

Videószemle az izlandi vulkánkitörésről

Csütörtök délutánra teljesen összeomlott Nagy-Britannia légiközlekedése egy izlandi tűzhányó kitörése miatt, budapesti járatokat is töröltek. Az ország déli részén található, egy gleccser alatt elhelyezkedő Eyjafjallajökull vulkán kitöréséről, illetve a levegőbe emelkedő füstoszlopokról több külföldi televíziócsatorna is beszámolt, most ezekből a felvételekből válogatunk.

hvg.hu Nagyítás

Megdöbbentő képek Izlandról – Nagyítás-fotógaléria

A dél-izlandi Eyjafjallajokull-gleccser alatt lévő tűzhányó hamuval terítette be Európa nagy részének légterét, ami súlyos károkat okozhatott volna a repülőgépek hajtóművében, így péntek délutántól a légi járatok nagy részét törölték a kontinensen. A hétvégén várakozó utasok ezrei vesztegeltek a reptereken, amelyek várhatólag hétfőn és kedden kezdenek újra járatokat fogadni és indítani. Hétfőn délben feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett, a hazánk felett átrepülő gépek már 11 óra előtt használhatták a magyar légteret. Nagy-Britanniában és Németországban kedden hajnali 2 óráig, Franciaországban pedig kedden reggel 8-ig nem szállhatnak fel repülőgépek.

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel