szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hatalomból kiszorított és Fehéroroszországba távozott Kurmanbek Bakijev szerdán Minszkben közölte, hogy nem ismeri el lemondását a kirgiz elnöki tisztségről, továbbra is a közép-ázsiai ország törvényes államfőjének tekinti magát. Közben az ideiglenes kormány bejelenette, hogy megtalálták Bakijev vagyonának egy részét.

Bakijev hatalmát április 7-én heves kormányellenes tüntetések döntötték meg, amelyek 85 emberéletet követeltek. A megbuktatott elnök a múlt héten Kazahsztánba távozott, majd a kirgiz ideiglenes kormány szerint aláírta lemondását. Roza Otunbajeva ideiglenes kirgiz kormányfő újságíróknak bemutatta a levelet, amely szerint Bakijev "a népe jövője iránt viselt felelőssége tudatában és az állam egységének megőrzése érdekében benyújtja lemondását".

Kurmanbek Bakijev hívei körében egy korábbi felvételen
©

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden bejelentette, hogy Bakijev három családtagjával együtt előző este "vendégként" Minszkbe érkezett. Bakijev szerdán külföldre távozása óta először lépett a nyilvánosság elé, s dacos hangnemben közölte, hogy nem mondott le. A politikus újságíróknak nyilatkozva "bitorlók gyülekezetének" nevezte a kirgiz ideiglenes kormányt, és azt hangoztatta: nincs olyan erő, amely az elnökségről való lemondásra kényszerítené, "csak a halál állítja meg".

Moszkva szerint sem elnök már

Moszkva nem tekinti Kurmanbek Bakijevet Kirgizisztán hivatalban lévő elnökének - mondta szerdán az orosz külügyminisztérium magas beosztású tisztségviselője az Interfax hírügynökségnek. A neve elhallgatását kérő illetékes szerint Moszkva abból indul ki, hogy Bakijev saját kezűleg írta alá a lemondását, azt elfogadta az ideiglenes kormány, és ezt közzé is tették. "Ezért e személlyel kapcsolatban semmiféle elnöki teljhatalomról nincs szó" - mondta a nyilatkozó.  "Moszkva sok más államhoz hasonlóan az ideiglenes kormányt tekinti a de facto legitim hatalomnak", és emellett az egyetlen partnernek a dialógushoz, amely egyebek között a humanitárius segélyekről folyik - mondta a tisztségviselő.

Bakijev felhívta a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerje el az ideiglenes kormányt, amely már bejelentette: fél éven belül elnök- és parlamenti választásokat tartanak, valamint új alkotmányt dolgoznak ki. Az ideiglenes kirgiz kormány bíróság elé állítaná Bakijevet a tüntetőkkel szembeni véres fellépésért, és arra számít, hogy a fehérorosz hatóságok a kiadatási eljárás kezdeményezéséig menedéket nyújtanak a politikusnak.

Megtalálták a vagyona egy részét

Bakijevé és családjáé lehetett az a húszmillió dollár és azok az aranyrudak, amikre néhány kirgiz bankban bukkantak - jelentette be szerdán Temir Szarijev, az ideiglenes kormány pénzügyi kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettese. A politikus közölte, hogy április 7-én és 8-án a Bakijev család által ellenőrzött bankokból 172 millió dollárt utaltak át külföldre. Azt, hogy a megtalált aranyrudak milyen értéket képviselnek, szakértők fogják megállapítani - tette hozzá. Szarijev szerint Bakijevék 750-900 dollár körüli fizetést kaptak. A Bakijev család ellenőrizte kereskedelmi bankokat külső irányítás alá vonták, és elkezdődött az adó- és vámhivatalon belüli korrupció kivizsgálása is - közölte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Medvegyev: Kirgizisztán „második Afganisztánná” válhat

Az orosz elnök úgy látja, Kirgizisztán a polgárháború szélén áll, és fennáll a veszély, hogy a közép-ázsiai ország „második Afganisztánná” válik. Dmitrij Medvegyev a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet után tartott előadást helyi idő szerint kedden a Brookings Intézetben, ahol szólt az orosz-amerikai kapcsolatok alakulásáról is.

hvg.hu/MTI Világ

Kazahsztánba menekült a kirgiz elnök

Médiaértesülések szerint Kazahsztánba menekült a megbuktatott kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev. A hírt az átmeneti kormány is megerősítette.

MTI Világ

Kirgizisztán: maradnak az amerikaiak a Manasz bázison

A kirgiz átmeneti kormány bejelentette, hogy meghosszabbítja a Manasz légi támaszpont amerikai használatáról szóló egyezményt, amely bázis alapvető fontosságú az Egyesült Államok afganisztáni hadműveletei szempontjából.

MTI Világ

Lemondott a kirgiz elnök

Aláírta lemondólevelét Kurmanbek Bakijev, a múlt héten megbuktatott kirgiz elnök - közölte csütörtökön az átmeneti kormány egyik nevének elhallgatását kérő minisztere.