szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli kormány hivatalosan elutasította Barack Obama amerikai elnök követelését, hogy Izrael függesszen fel minden építkezést a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben - közölték csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök munkatársai.

Mint mondták, Netanjahu a hét végén ismertette kormánya álláspontját Obamával, tehát még azelőtt, hogy az amerikai elnök közel-keleti megbízottja, George Mitchell csütörtökön a tervek szerint a térségbe érkezik. A kormányfő munkatársai név nélkül nyilatkoztak, mivel az izraeli és az amerikai vezető kapcsolatfelvétele magánjellegű volt.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló bejelentette csütörtökön Rámalláhban, hogy Mitchellt pénteken fogadja ott Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, és megvitatják az izraeli-palesztin tárgyalások felújítására irányuló amerikai erőfeszítéseket. Erekát "igen szerencsétlennek" minősítette Netanjahu állásfoglalását, és kifejezte reményét, miszerint az Egyesült Államok "képes lesz rávenni az izraeli kormányt, hogy adjon egy esélyt a békének a telepépítkezések leállításával Kelet-Jeruzsálemben és másutt".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az izraeliek fele ellenzi a kelet-jeruzsálemi telepépítések befagyasztását

Az izraeliek 51 százaléka ellenzi a kelet-jeruzsálemi telepépítések befagyasztását, míg 46 százalék hajlandó lenne elfogadni az építkezések leállítását, amit az Egyesült Államok is követel - derült ki a Jediót Ahronót című izraeli napilap pénteki számában megjelent felmérés eredményeiből.

MTI Világ

Ki juthat lakáshoz Kelet-Jeruzsálemben?

Több száz palesztin fiatal csapott össze kedden az izraeli rendőrséggel annak a konfliktusnak a részeként, amely az izraeli belügyminisztérium múlt héten bejelentett újabb kelet-jeruzsálemi lakásépítési tervei körül bontakozott ki. Cvi Hauzer, a kabinet titkára védelmébe vette az Egyesült Államok és mások által bírált lépést, kijelentve, hogy "Jeruzsálem nagyváros, amelynek növekednie kell". A Slate című amerikai konzervatív online magazin utánajárt, hogyan jönnek létre valójában az új izraeli telepek, és kik költöznek oda.

Novák Attila Vélemény

Oszthatatlan Jeruzsálem – a veszélyes illúzió?

A most regnáló izraeli kormánynak nincsenek hosszabb távú elképzelései, mondhatni víziói az ország jövőjéről, ugyanakkor rövidlátó módon tesz engedményeket választói csoportjainak, így a jeruzsálemi szegény és kétségtelenül lakásínségben szenvedő ortodoxoknak. Ennek jegyében hagyták jóvá 1600 jeruzsálemi lakás felépítését az 1996-ban épült Ramat Slomó ortodox negyedben.

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették