szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izlandi vulkán kitörése után 36 órán át teljes sötétség borult a környékre − erről számolt be egy helyi lakos az Euronews hírtelevízió szerda esti híradójában.

"Április 17-én délelőtt tíz óra körül hamufelhő érkezett fölénk, azután 36 órán át teljes sötétség volt, nagyon nagy sötétség, a feketénél is feketébb − mondta egy parasztasszony, aki nem messze lakik a vulkántól. − Maszkokat kellett fölvenni, különben légzési gondjaink lettek volna. Ezt a hamut nem tanácsos belélegezni. Nem volt túl jó dolog, az ember teljesen elvesztette az időérzékét."
 
Sok gazdálkodót sokkszerűen ért, amikor visszatért a fény: volt, akinek odaveszett a termése, de elpusztultak állatok is, amelyek ként és fluort szívtak be, két olyan anyagot, amely nagy mennyiségben ártalmas az élőlények számára. "A szomszédaim mindent elvesztettek, a munkájukat, a létfenntartási eszközeiket, nem maradt semmijük, volt, akinek húszévi munkája vált semmivé három nap alatt" − mondta egy ottani lakos.

Szintén a sötétségről ír az AFP tudósítója is a helyszínről küldött hét végi riportjában. Autójukkal lassan haladnak a homályban, bekapcsolt fényszórókkal és ablaktörlővel át a hamuesőn, s ahogy behatolnak a vulkán kilövellte hamufelhő belsejébe, sci-fibe illő táj tárul elébük. Csaknem teljes sötétségben, teljes csöndben haladnak el a szürke hamuréteg borította mezők mellett, az élet jeleit csak néhány riadt tehén és a zónán teljes sebességgel áthajtó rendőrségi terepjárók adják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Vulkánkitörés: megsemmisítő csapás a légi ágazatra

Az izlandi vulkánkitörés a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásoknál is nagyobb hatással van a légi forgalomra az ágazat nemzetközi szövetsége (IATA) szerint, amely 1,7 milliárd dollárra becsüli a légitársaságok eddigi veszteségét.

MTI Tech

Környezetbarát vulkán az Eyjafjallajökull

Az izlandi vulkánkitörés hamut ugyan bőven juttatott a légtérbe, de lényegesen kevesebb szén-dioxidot, mint amennyit a hamu miatt leállított légiforgalom juttatott volna - írja a Durham egyetem tanulmánya.

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle