szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

II. Albert király egyelőre nem fogadta el Yves Leterme belga miniszterelnök kormányának lemondását. A kormányválságot kirobbantó flamand liberálisok hajlanak a kompromisszumra - derült ki pártelnökük pénteki rádiónyilatkozatából. "Ha azok, akik eljátszották bizalmunkat, vissza tudják azt szerezni, akkor átértékelhetjük a helyzetet" - mondta Alexander De Croo.

Az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata miniszterelnök által vezetett belga kormány lemondását csütörtökön jelentették be, miután a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok nem tudtak egymással megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület (BHV) nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában, és ezért a flamand liberálisok felmondták az ötpárti koalíciót.

II. Albert király egyelőre nem fogadta el Leterme lemondását, és konzultációkat kezdett az ország vezető politikusaival a helyzet megoldásának lehetőségeiről. Az uralkodó fontos célnak tekinti az előre hozott választások elkerülését, hiszen Belgium július elején fél évre átveszi az EU soros elnöki tisztét, és ebben az időszakban működőképes kormányzatra van szüksége az országnak.

A "viszály almája", vagyis BHV választókerület ügyében a flamandok azt követelték: a nyelvi határok mentén vágják ketté a kerületet, és így biztosítsák, hogy a kétnyelvű Brüsszel körüli Flandriában csak flamand pártokra lehessen szavazni - történetesen a főváros határain kívüli agglomerációban élő "szórványvallonoknak" is. II. Albert király Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnököt bízta meg azzal, hogy megoldást találjon. Dehaene hétfőn este előterjesztette javaslatait a pártoknak, de ezeket a vallonok nem fogadták el. A flamand liberálisok türelme csütörtökön elfogyott, és bejelentették, hogy kilépnek a kormányból.

Most azonban De Croo úgy nyilatkozott, hogy jövő csütörtökig még lehetne próbálkozni a megegyezéssel, a Dehaene által felvázolt kompromisszumos megoldás keretein belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lemondott a belga kormány

Benyújtotta lemondását csütörtökön az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata miniszterelnök által vezetett belga kormány. Az ismét kormányválságba süllyedt Belgium július elsején fél évre átveszi az EU soros elnöki tisztét.