szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteken lezárták az Izland nyugati és déli részén lévő repülőtereket, először azóta, hogy az Eyjafjallajökull vulkán kitörése nyomán hamufelhő keletkezett.

A lezárás érinti a főváros, Reykjavík Keflavík nemzetközi repülőterét is. A hamufelhő eddig kelet-délkelet felé sodródott, de a megváltozott széljárás miatt elérte a szigetország délnyugati csücskében lévő Reykjavíkot is.

Az intézkedés helyi idő szerint legalább délig (közép-európai idő szerint délután 2 óráig), de valószínűleg még tovább lesz érvényben - közölték a repülőtéri hatóságok. Kora reggel Keflavíkról még több gép is elindult, később a menetrendtáblán sorra jelentek meg a "törölve" feliratok. Az ország északi és keleti részén lévő repülőterek üzemelnek. A Keflavíkba tartó külföldi járatokat más nemzetközi repülőterekre irányítják át. Izlandon összesen négy nemzetközi repülőtér van: Keflavík, Reykjavík, Akureyri és Egilsstadir. A szigetországban légtérzárat nem vezettek be. Reykjavíkban szikrázó napsütés van, felhőnek nyoma sincs, de egy szakember szerint láthatatlan hamu szennyezi a légteret.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Vulkánkitörés: megsemmisítő csapás a légi ágazatra

Az izlandi vulkánkitörés a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásoknál is nagyobb hatással van a légi forgalomra az ágazat nemzetközi szövetsége (IATA) szerint, amely 1,7 milliárd dollárra becsüli a légitársaságok eddigi veszteségét.

MTI Gazdaság

Sokan és sok pénzt vesztettek a vulkánkitörés miatt

Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár legfőbb kárvallottjai a légitársaságok, az utazási irodák, a szállodák, illetve azok a vállalatok, amelyek nem tudták időben megkapni a termelésükhöz szükséges alkatrészeket, illetve nem tudták eljuttatni termékeiket megrendelőikhez.

MTI Gazdaság

Elemzés: a vulkánkitörés miatt elmaradt légi utazások felét újrafoglalják

A vulkáni hamufelhő miatt elmaradt üzleti utazások mintegy felére újrafoglalják a repülőjegyeket, a nagyobb járattelítettség miatt várhatóan magasabb áron, így a megtakarításokat is figyelembe véve a légitársaságok veszteségei akár felére is mérséklődhetnek – vélekedik Stuart James, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB) elemzője.

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma