szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár egy évig is előzetes letartóztatásban maradhat az olaszországi Riminiben emberrablás vádjával húsvétvasárnap letartóztatott négy magyar - mindaddig, amíg az olasz hatóságok lezárják a nyomozást.

Súlyos és az Adriai-tengerparti városban precedens nélküli bűncselekménynek nevezte a négy magyar által zsarolás céljából elkövetett gyermekrablást Rimini bíróságának vizsgálóbírója, Giacomo Gasparini. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: nem helyezte őket szabadlábra, mivel a hatósági vizsgálat eddigi állása alapján úgy ítélte meg, fennáll a szökés veszélye. Ezenkívül a négy személy továbbra is veszélyes lehet az egyéves gyermekre és édesanyjára. 

A két magyar nő Forlí, a két férfi Rimini büntetés-végrehajtási intézetében maradt előzetes letartóztatásban. Súlyossága miatt viszont az ügy Riminiből átkerült Emilia-Romagna tartomány központi bíróságára, Bolognába. Gasparini elismerte, ez az olasz igazságszolgáltatás terheltsége miatt azt jelenti, hogy amíg a bolognai bíróság áveszi az ügyet, és újabb ügyészt jelöl ki, hónapok telhetnek el.

"Zsarolásos emberrablás esetén az olasz törvények hat hónaptól egy évig terjedő időt írnak elő a rendőrségi nyomozás lezárására" - magyarázta. "Tapasztalatom alapján a rendőrség a maximális egy évet fordítja majd nyomozásra. Továbbra sem világos ugyanis, mi történt húsvétvasárnap. Az emberrablással vádolt magyarok és a szintén magyar anya verziója teljesen eltér egymástól. A gyermek édesanyja azért riasztotta a rendőrséget, mivel négy magyar honfitársa elrabolta gyerekét. Az ezzel vádolt négy magyar szerint viszont a gyereket az anya bízta gondjaikra". 

"A letartóztatott magyarok csak abban az esetben szabadulhatnak korábban, ha a rendőrség egy éven belül bizonyítottnak látja ártatlanságukat" - tette hozzá a vizsgálóbíró. A négy magyar mellé hivatalból kirendelt ügyvédnő, Miriam Tacconi elmondta: ügyfeleivel eddig csak egyszer, a letartóztatásuk után két nappal tartott ügyészi kihallgatáson találkozott. Az ügyvédnő szerint az emberrablás vádja túlzás. Mindenekelôtt azt kell tisztázni, az anya valóban prostituálta-e magát Riminiben. Ha igen, ez a letartóztatott magyarok vallomását erősíti meg, miszerint az anya bízta rájuk gyermekét.

"Helyzetüket az ügy Bolognába való áthelyezése tovább nehezíti. A nyarat biztosan, és nem kizárt, hogy még a karácsonyt is előzetes letartóztatásban töltik. Azon dolgozom, hogy ne feledkezzenek meg róluk. A legnagyobb gondot a nyelv okozza. Egy szót sem tudnak olaszul, tolmácsra pedig nincs pénzük" - hangsúlyozta az ügyvédnő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Varga Judit is elkapta a koronavírust