szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Majdnem minden negyedik német katolikus fontolgatja, hogy elhagyja egyházát a gyermekbántalmazási és egyéb botrányok miatt, egy tömeges kilépési hullám pedig súlyos pénzügyi gondokat okozhat - írta pénteken a Handelsblatt című üzleti lap.

A Forsa közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a németországi római katolikus egyház tagjainak 23 százaléka mérlegeli a kilépést. Elsősorban azok a hívők fontolgatják, hogy végleg hátat fordítanak az egyháznak, akik ritkán járnak templomba. Körükben 38 százalékos az elpártolás gondolatával komolyan foglalkozók aránya. Ha elhatározássá érlelődik a szándék, és valóban tömegek lépnek ki, akkor a jelenleg bő 25 milliós egyház tekintélye után a pénzügyi bázisa is megrendülhet - írta a Handelsblatt.

Németországban az egyházak tagjai az alkotmány rendelkezései alapján egyházi adót kötelesek fizetni. Az adó mértéke tartományoktól függően a személyi jövedelemadó 8-9 százaléka. A behajtásról az állam gondoskodik. A katolikus egyház bevételeinek 70 százaléka származik ebből a forrásból. A legutóbbi, 2008-as adatok szerint közel 5 milliárd eurót tett ki az egyháziadó-bevétel, a 23 százalékos kiesés így komoly érvágást jelenthet - írta a lap. 

A német katolikus egyházat gyermekbántalmazási és szexuális zaklatási botrányok egész sora rázza. Legutóbb - éppen ezen a héten - az augsburgi püspök ajánlotta fel lemondását a pápának, miután kiderült, hogy a hetvenes és nyolcvanas években a testi fenyítés legdurvább módszereit alkalmazta a rá bízott gyerekekkel szemben. A Handelsblatt beszámolója szerint egyes nagyvárosokban érzékelhetően növekszik a katolikus egyházból kilépők száma. Márciusban - a botránysorozat megindulását követően - Nürnbergben és Augsburgban az előző évihez képest megháromszorozódott, Kölnben és Mainzban a kétszeresére emelkedett a kilépők száma.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az augsburgi püspök hivatalának felfüggesztését javasolják

Szerdán kiszivárgott hír szerint a német püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch felszólította Walter Mixa augsburgi püspököt, hogy függessze fel püspöki tevékenységét, amíg nem tisztázza magát a testi fenyítés és anyagi visszaélés vádja alól.

MTI Világ

Lemondott egy belga katolikus püspök

Lemondott egy belga katolikus püspök egy pedofil üggyel kapcsolatban, amellyel kapcsolatban nem tudni, hogy az állítólagos bűncselekményt ő követte-e el, vagy valaki más - derült ki csütörtök este több forrásból.

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére