szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti partneri kapcsolatok kiépítéséhez és a nemzetközi problémák megoldásához bizalom és céltudatosság szükséges – szögezte le az orosz és az amerikai államfő az orosz és az amerikai csapatok Elbánál történt világháborús találkozásának évfordulóján, vasárnap kiadott közös nyilatkozatban.

A dokumentum rámutat, hogy a Torgaunál történt legendás találkozás a két ország II. világháborús fegyverbarátságának jelképévé vált. „Meghajolunk az Európa fasizmus alóli felszabadításáért küzdő  harcosok bátorsága előtt. Hősies győzelmük emlékét örökre megőrzi emlékezetében a hálás emberiség” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

Leszögezi: az Elba partján történt kézszorítást a kölcsönös bizalom és a győzelemre irányuló céltudatosság légköre kísérte. Erre különösen nagy szükség van napjainkban, amikor az Egyesült Államok és Oroszország a világ stabilitásának és jólétének érdekében partneri kapcsolatok kialakításán dolgozik.

„Meggyőződésünk, hogy az elbai találkozás szellemében, egyenjogú és konstruktív alapokon cselekedve sikeresen megoldható a két nép előtt álló bármely feladat, és hatékonyan választ lehet adni az új évezred kihívásaira” – hangsúlyozza az államfők közös nyilatkozata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak