szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégis szivárog az olaj a Mexikói-öbölben elsüllyedt kitermelő platform egy vezetékéből, környezeti katasztrófa fenyeget – hangzott el a CBS News hírtelevízió vasárnapi tudósításában.

A parti őrség pénteken még azt közölte: megállapították, hogy nincs szivárgás. Mary Landry ellentengernagy akkor azt mondta, készenlétben állnak, hogy azonnal reagáljanak, ha mégis nyersolaj ömlene a tengerbe, és folyamatosan figyelik a louisianai partok közelében leégett és alámerült hatalmas fúrótorony állapotát.

Landry a hét végén már azt közölte, „nagyon súlyos” szivárgásról van szó. Az olaj tengerbe ömlését robotkamerával fedezték fel. Becslések szerint napi ezer hordó (42 ezer gallon) olaj ömlik a vízbe egy megsérült vezetékből. A CBS szerint ez nem a legrosszabb forgatókönyv, sokkal nagyobb katasztrófa is történhetett volna.

Az eddigi legsúlyosabb amerikai olajkatasztrófa az volt, amikor az Exxon Valdez tankhajóból 1989-ben 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál. A Mexikói-öbölben kiömlött olaj a tenger felszínén egy 20-szor 20 mérföldes szennyezést okozott, ez 25-ször nagyobb felület, mint korábban látszott. A parti őrség közölte: a világ olajszennyeződés-eltakarító kapacitásának egyharmadát már a térségbe irányították.

Remények szerint az olajfolt terjedését meg tudják állítani, és hamarosan el tudják távolítani a szennyeződést a tengerből. A sérült vezeték szivárgását pedig távirányítású berendezésekkel lehet megszüntetni a szelepek elzárásával az 1500 méteres mélységben. A olajszennyezés „lefölözését” a zord időjárás miatt le kellett állítani.

A platformot a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég üzemeltetette, de annak tulajdonosa a houstoni székhelyű Transocean nevű amerikai vállalat. Kedden nagy robbanás történt a létesítményen, majd tűz ütött ki rajta. Ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen, de ez nem sikerült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Jóval közelebb van a Földhöz a Betelgeuse óriáscsillag, mint eddig hittük

Jóval közelebb van a Földhöz a Betelgeuse óriáscsillag, mint eddig hittük

Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát

Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát