szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A thaiföldi miniszterelnök bejelentette egy vasárnapi televíziós interjújában, hogy el akarja érni a tüntetők kiűzését abból a belvárosi negyedből Bangkokban, amelyet több hét óta megszállva tartanak, és megbénítják annak életét.

Abhiszit Veddzsadzsiva azonban nem beszélt arról, hogy ezt milyen eszközzel tervezi. „Lesz egy akció a Racsapraszong (negyed) visszafoglalására. Még nem tudjuk megmondani, hogy ez mikor lesz, és milyen lépésekből áll majd, mert sok tényezőtől függ. A kérdés nem az, hogy el kell-e rendelni a (tüntetők) szétoszlatását, hanem az, hogy hogyan lehetne megoldani a válságot” – mondta. Elismerte, hogy korábban alábecsülte a tüntetők elszántságát.

Abhiszit mellett ott állt a hadsereg főparancsnoka, ami azt a benyomást keltette, hogy kvázi egységes az ország vezetése. „Egységes a hadseregünk, a nemzetet, a monarchiát és a népet szolgálja. Részrehajlás nélkül végezzük a munkánkat, és követjük a kormány politikáját” – hangoztatta a főparancsnok.

A hadsereg vezetői szombaton egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Anupong Paodzsinda főparancsnok azt mondta: elutasítja az erőszakot, viszont a hadsereg szóvivője nem zárta ki ennek lehetőségét. A sajtó és több elemző több hete állítja, hogy a hadsereg megosztott. Anupong most igyekezett jelentéktelennek beállítani ezt. „Ami a hadsereg szakadását illeti, minden nagy szervezetben előfordulhat szakadás, de a más véleményen lévők nagyon kevesen vannak, és nem okoznak problémát” – tette hozzá.

A miniszterelnök szombaton elutasította a kormányellenes vörös inges tüntetők kompromisszumos javaslatát a parlament feloszlatására és egy hónapon belül új választások kiírására. Az ENSZ és külföldi kormányok kérésére, hogy találjanak békés megoldást a válságra, a tüntetők visszaléptek eredeti követelésüktől, a kormányfő azonnali távozásától, és pénteken jelezték, hogy hajlandók lennének kompromisszumra. Javasolták, hogy kezdődjenek tárgyalások a parlament feloszlatásáról és rendkívüli választások kiírásáról. A választásokat 90 napon belül szeretnék lebonyolítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

65 koronavírusos beteg hunyt el, 3286 új fertőzöttet regisztráltak

65 koronavírusos beteg hunyt el, 3286 új fertőzöttet regisztráltak

Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal

Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal