szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokon belül és Mexikóban egyaránt tiltakozást váltott ki Arizona állam szigorított bevándorlási törvénye, amely egyes bírálók szerint legalizálja a „vadászatot a latin-amerikaiakra”.

Felipe Calderón mexikói elnök élesen elítélte a módosított törvényt. Mint rámutatott, az arizonai jogszabály nem fogja elősegíteni a mexikói-arizonai határon fennálló problémák megoldását. „A migráció bűnözésnek minősítése távolról sem mozdítja elő Mexikó és Arizona állam együttműködését” – figyelmeztetett az államfő.

A mexikói kormány közleményben tudatta: mindent meg fog tenni az északi szomszédállamban „papírok és jogok nélkül” élő mexikói migránsok támogatása érdekében.

A pénteken elfogadott arizonai törvény értelmében őrizetbe lehet venni azt a bevándorlót, aki nem tartja magánál a munkavállalási engedélyét. Barack Obama elnök bírálta a jogszabályt, és kilátásba helyezte annak alkotmányossági vizsgálatát. Mint mondta, a szigorított jogszabály „ellentétes a tisztesség alapelvével, amelyet minden amerikai nagyra becsül”.

Az arizonai bevándorlási törvény jeladás vadászatra az összes latin-amerikaira – mutatott rá Frank Sharry, az America's Voice nevű polgárjogi kezdeményezés elnöke. Arturo Venegas, egy másik jogvédő csoport vezetője szerint a törvény katasztrófa a helyi hatóságok szempontjából. „A rendőrök számára nem lehet fontosabb egy papírokkal nem rendelkező migráns lefogása, mint egy erőszakos bűnöző letartóztatása” – hangoztatta Sacramento város korábbi rendőrfőnöke.

Arizona republikánus kormányzója azzal indokolta a szigorított törvény aláírását, hogy lépniük kellett, mert a washingtoni kormányzat nem cselekedett. „A szövetségi hatóságok több évtizedes tétlensége elviselhetetlen helyzetet teremtett” – célzott Jan Brewer az állam területén fokozódó kábítószeres és erőszakos bűnözésre.

Az Egyesült Államokban mintegy 11 millió illegális bevándorló él, nagy részük a Mexikó és Arizona közötti hosszú határon át jutott be az országba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre