szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

New York korábbi polgármestereivel ellentétben, akik büszkék voltak rá, hogy heti hét napot dolgoznak, a metropolisz jelenlegi vezetője, Michael R. Bloomberg péntek délutánra rendszerint már nem jegyeztet elő hivatalos programot, mert vasárnapig a Bermudákon golfozik - írta a hétvégén a New York Times.

Michael Bloomberg
©

A hamiltoni steak étteremben, ahol rendszerint kávéval bedörzsölt bélszínt rendel, törzshelye van, a kegyeiért versengő bermudai taxisofőrök már messziről felismerik és két helyi elit golfklubban is bérlete van.

Bloomberg, a 68 éves médiakirály és polgármester a helyi potentátokkal vacsorázik, golfautóján furikázik az utcákon és partikat ad a villájában. Barátai és szomszédjai szerint a napsütés és a New York-i politikai klíma függvényében havonta legalább kétszer leruccan a birtokára. Bloomberg, aki elérte, hogy megváltoztassák a polgármesterséget két ciklusra korlátozó törvényt, az év vége óta eltelt 17 hétvége közül 13-on már nem jegyeztetett elő hivatalos programot péntek 10 óra után.

Ha tartósan távol marad, az aggodalmat kelt a helyiek körében. Tavaly nyáron például, egy huzamosabb "hiányzás" után a hamiltoni Rustico olasz étterem tulajdonosa fel is hívta Bloomberg bermudai házvezetőnőjét, hogy nem történt-e valami baj. Azt a választ kapta, hogy a polgármester éppen második újraválasztásáért kampányol. Segédei szerint ha szükség van rá, Bloomberg gyorsan vissza tud térni a Nagy Almába, mert a repülőút a magángépével csak két órát vesz igénybe.

Két furcsa távollétet mégis feljegyeztek a krónikások a közelmúltban. Így például februárban, amikor a városháza egyik alkalmazottja kómába esett, miután vasárnap reggel egy autó elütötte, Bloomberg telefonon vette fel a kapcsolatot a hozzátartozókkal és a munkatársait küldte be a kórházba. Addig hasonló esetekben az aktuális polgármester mindig azonnal és személyesen jelent meg. Bloomberg vasárnap délután találkozott a családdal. Két héttel ezelőtt pedig a polgármester kihagyta a görög függetlenség napjának ünnepségeit, pedig görög kapcsolataira korábban, így kampány idején is, nagy hangsúlyt fektetett.

Bloomberg, aki évi 1 dolláros, jelképes fizetésért tölti be munkakörét, titokban tartja utazásait, mert - mint azt szóvivője, Stu Loeser elmondta - neki is joga van a magánéletre. Bermudai útjaira rendszerint elkíséri két biztonsági ember is, akinek 400 dolláros szállását ő állja ugyan, de a bérüket a polgármesteri hivatal folyósítja. Bloomberg 1998-ban vásárolt tengerparti birtokot a Bermudákon, amelyről ledózeroltatta az ott álló, 250 négyzetméteres házat. Ennek helyére 10 millió dollárért egy öterkélyes, négyhálószobás és hétfürdőszobás villát emeltetett.

A szomszédok bepanaszolták, mert az épület elzárta volna a kilátásukat, ezért a villa egy méterrel alacsonyabb lett az eredetileg tervezettnél. A helyi hatóságok környezetvédelmi okokra hivatkozva azt sem engedélyezték, hogy Bloomberg az ingatlan elé egy méretes stéget építtessen. Miután New York polgármesterévé választották, Bloomberg kérvényezte, hogy titkosítsák villájának dokumentációját. Mivel ezt a szívességet nem tették meg neki, megnöveszttette a birtokát körülvevő sövényt - ekképp korlátozva saját kilátását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kontúr

Michael Bloomberg: újrázni akaró milliárdos

Üzletemberként sem ismert lehetetlent, és New York polgármestereként is szembemegy a szabályokkal Michael Bloomberg, aki a minap bejelentette: harmadszor is indulni akar a négyéves mandátumért, jóllehet a szabályok ezt nem teszik lehetővé.

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Trump „egy Trump nevű ürgére” szavazott az elnökválasztáson

Trump „egy Trump nevű ürgére” szavazott az elnökválasztáson

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba