szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új, kisebb rakétákat vet be Pakisztánban a feltételezett terroristák és felkelők elleni célzott támadásokban a civil áldozatok számának csökkentése érdekében - írta a hétfői The Washington Post.

 A CIA ezenkívül különböző technikai újítások alkalmazásával javított a törzsi területek feletti felderítési műveleteken, így a korábbiaknál sokkal pontosabb csapásokat képes végrehajtani - mondták el jelenlegi és egykori hírszerző tisztek az újságnak.

Az amerikai hírszerző ügynökség nem közöl nyilvános információt a titkos pakisztáni műveletekről, szóvivője arról sem tájékoztat, hogy milyen fegyvereket vetnek be a rejtőzködő terroristák és lázadók ellen.

A pakisztáni kormány mindeddig hallgatólagosan támogatta a CIA műveleteit, amelyekben 2009 eleje óta több száz lázadót öltek meg. Ez a támogatás azonban mindig törékeny volt, és a polgári áldozatok számának növekedésével hamar elpárologna.

A The Washington Post úgy tudja, hogy a CIA belső számítása szerint a támadásokban eddig összesen alig több mint 20 polgári személy halt meg. Az elmúlt 15 hónapban a több mint 70 akcióban, amelyet pilóta nélküli repülőgépekkel hajtottak végre, viszont 400 terroristát és felkelőt öltek meg. Más források viszont több civil áldozatról tudnak, a The New America Foundation nevű washingtoni kutatóintézet 181 halottat említ.

A CIA arzenáljába került egyik új rakéta a Scorpion, a Lockheed Martin gyártmánya. A 15,8 kilogrammos, 53 centiméter hosszúságú, mindössze kávéscsészényi átmérőjű, lézeres, infravörös vezérlésű rakéta hatótávolsága 16 kilométer, úgy tervezték, hogy Predator pilóta nélküli repülőgépről legyen indítható. Ez az új fegyver sokkal kisebb rombolást végez, mint az eredetileg harckocsik ellen tervezett Hellfire II rakéta, amely 1,6 méter hosszú és 49 kilogrammos. A Scorpionnal valódi sebészeti műveleteket lehet végrehajtani, teljes sötétségben is rátalál célpontjára, amely akár egyetlen személy is lehet.

A CIA új, apró pilóta nélküli felderítő repülőket is bevet Pakisztánban. Olyan, pizza tál nagyságú, fegyvert nem hordozó szerkezetekről van szó, amelyek egészen közelről képesek bemérni a célpontokat, órákon vagy napokon keresztül megfigyelve azokat. Éjszaka szinte észrevehetetlenek, éppen egy ház ablakánál lehetnek, és a bent lakók egy pisszenést sem hallanak - írta a The Washington Post névtelenséget kérő informátorokra hivatkozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés