szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lassan mozgó környezeti katasztrófának nevezte az MSNBC hírtelevízió keddi tudósításában a Mexikói-öbölben a tenger felszínén észak felé úszó olajszennyeződést, amely a hétvégére elérheti a partokat.

Bevetnének egy tenger alatti "kupolát" is
A BP egy hatalmas víz alatti „kupola” segítségével szeretné felfogni a szivárgó olajat, amelyet szivattyúk segítségével ezután egy tankhajóra emelne ki – számolt be a mentési erőfeszítésekről a Russia Today. Fotók, videók az olajfoltról

Szombaton derült ki, hogy mégis szivárog az olaj a csütörtökön elsüllyedt kitermelő platform egy vezetékéből, a szivárgást azóta nem sikerült megszüntetni. A parti őrség szerint "nagyon súlyos" szivárgásról van szó; napi ezer hordó (159 ezer liter) olaj ömlik a vízbe.

Az olajfolt már 5000 négyzetkilométer felületű, mintegy 30 mérföldre van a partoktól. A szennyeződést az északnyugati szél a partok felé sodorja. Szakértők szerint lehetetlenség a szennyeződést néhány nap alatt eltávolítani, így a hét végére elérheti a partokat.

A szennyeződés Louisiana, Mississipi és Alabama partjain kívül Florida fehér homokú strandjait is fenyegeti. A több száz mérföldnyi partszakasz delfinek, tengeri madarak lakóhelye, halász- és turistaövezet. Miközben a tisztító hajók mindent megtesznek azért, hogy megszüntessék, "lefölözzék" a szennyeződést, a tengerfenéken, mintegy 1500 méteres mélységben távirányítású hajókkal igyekeznek elzárni az olajkút egy 450 tonnás biztonsági szelepét. Ha ez nem jár sikerrel, elképzelhető, hogy újabb kutat kell fúrni az olaj útjának elterelésére. Ez a művelet újabb heteket vehet igénybe.

A louisianai partoktól 50 mérföldre található Deepwater Horizon nevű platformot a British Petroleum (BP) brit olajcég üzemeltetette, tulajdonosa a Transocean nevű amerikai vállalat. Kedden nagy robbanás történt a létesítményen, majd tűz ütött ki rajta. Ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen, de ez nem sikerült, a platform csütörtökön alámerült. A The New York Times értesülése szerint a parti őrség, a BP és a szövetségi hatóságok részéről több mint ezer ember dolgozik az olajszivárgás megszüntetésén, illetve a szennyeződés eltakarításán. Az újság szerint hónapokba fog telni annak megállapítása, hogy mi okozta a kitermelő platform balesetét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Mégis szivárog az elsüllyedt olajfúró torony

Mégis szivárog az olaj a Mexikói-öbölben elsüllyedt kitermelő platform egy vezetékéből, környezeti katasztrófa fenyeget – hangzott el a CBS News hírtelevízió vasárnapi tudósításában.

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása