szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több órára megbénították egy bangkoki magasvasút közlekedését a thaiföldi kormány lemondását követelő tüntetők a kedd reggeli csúcsforgalom idején.

A tiltakozók berontottak az egyik állomásra, és gumiabroncsokat dobtak a sínekre. A hatóságok leállították a forgalmat a magasvasúton, és katonákat vezényeltek az állomásokhoz. A vonatok négy órán keresztül nem közlekedtek, ami hatalmas káoszt okozott a hetek óta tartó utcai tüntetések miatt egyébként is feszült hangulatú városban. Délelőtt ismét jártak a vonatok, de - tartva az újabb erőszakcselekményektől - a magasvasutat sötétedés után, a megszokottnál korábban leállítják.

A kormányellenes vörös inges tüntetők egyik vezetője azt mondta, azért bénították meg a magasvasút forgalmát, mert így akarták megakadályozni, hogy a katonaság erősítést kapjon a fővárosban. Ugyanezzel a céllal a múlt hét végén több ezer tüntető útzárat állított fel egy autópályán, és megrongálta 13, Bangkok felé tartó rendőrautó kerekét.

Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes kedden arra figyelmeztetett, hogy a biztonsági erők "fokozzák (a tüntetők elleni) műveleteket", de részleteket nem közölt. "Csaknem két hónapja türelmesek vagyunk" - mondta újságíróknak. - "Ha lenne rá mód, megpróbálnánk érvekkel meggyőzni őket, de úgy látjuk, ezekkel az emberekkel nem lehet tárgyalni". Hozzátette: hamarosan letartóztatási parancsokat adnak ki egy hálózat tagjai ellen, akik a monarchia megdöntésére lázítottak. 

Hétfő este - a belpolitikai válság elmélyülése óta először - megszólalt a délkelet-ázsiai ország uralkodója. Bhumibol Aduljadedzs király közvetlenül ugyan nem kommentálta a politikai patthelyzetet, de az ország stabilitásának megőrzésére szólított fel egy rendezvényen, amelyen új bírákat neveztek ki. A miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy el akarják űzni a tüntetőket abból a belvárosi negyedből, amelynek hetek óta megbénítják az életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A végső összecsapásra készülnek a "vörösingesek"

A thaiföldi "vörösinges" tüntetők visszautasították szerdán a kormány tárgyalási ajánlatát, és közölték, hogy erőiket Bangkok egyetlen pontjára vonják össze, a miniszterelnök eltávolítását célzó végső összecsapásra készülve.

MTI Világ

Megszöktek a rendőrök elől a "vörösingesek" vezetői

Drámai körülmények közt sikerült megszöknie a letartóztatására érkező rendőrök elől pénteken a thaiföldi kormány ellen tüntető "vörösingesek" több vezetőjének, és híveik ráadásul túszul ejtettek két rendőri vezetőt is a kudarcot vallott akcióban.

MTI Világ

Az ENSZ beavatkozását kérnék a vörösingesek Thaiföldön

A thai hadsereg csütörtökön felszólította a Bangkok központjában összegyűlt ellenzékieket, hogy hagyják el az utcákat, "mert már nincs sok idő", és katonai művelet kezdődik a tömeg feloszlatására. A vörösingesek elutasították, hogy "a fegyverek árnyékában" tárgyaljanak a kormánnyal, és arra kérnék az ENSZ-t, küldjön békefenntartókat az országba.

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó