szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számos dél-szlovákiai településen tiltakoztak a szlovákiai magyarok kedd reggel a hazafiassági törvény elfogadása ellen.

A szlovákiai magyar szülők szövetsége által megszervezett tiltakozó akciókra a helyi magyar iskolák épületei előtt került sor. A szervezők a résztvevőknek felolvasták a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) Mondjunk nemet a hazafiassági törvényre! című nyilatkozatát. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényről, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, várhatóan kedden délután szavaz újra a pozsonyi parlament.

"Egy állam akkor válik hazává, ha otthont teremt az állampolgárainak, ha tiszteletben tartja mindenki emberi méltóságát, szabadságát és identitását. A kötődés polgár és az állam között csak így erősödhet, kényszerítéssel semmiképp. Ennek a törvénynek a megalkotói mások emberi méltóságát naponta vonják kétségbe. Ezért nincs joguk ránk kényszeríteni semmiféle hazafisági törvényt!" - folytatódik a dokumentum. Szerzői úgy vélik, hogy a "hazafiságnak akkor van értelme, ha pozitív értékekkel párosul. Ennek a törvénynek a beterjesztői az abszurd végletekig jutva csak a hazafiság külső, formális jegyeit erőltetik ránk. Mi a törvényességet, az igazságosságot, a demokráciát és az emberi jogokat tisztelő polgárok vagyunk, ezért ezt a törvényt elutasítjuk."

"Elvárjuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői ezt a rossz törvényt ne csak hogy ne szavazzák meg, de véglegesen a történelem süllyesztőjébe küldjék! Mert a 21. század Európájában ott a helye!" - zárul a nyilatkozat, amelyet a tiltakozó megmozdulások résztvevői elfogadtak. Egy felmérés szerint, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra, a hazafiassági törvényt Szlovákia lakosságának kétharmada elutasítja, feleslegesnek tartja, és csak egyharmada támogatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Iván Miklós Tech

Nem ismerik egymást a magyarok és a szlovákok

A szlovák-magyar politikai problémák megoldásához jobban meg kell ismernie egymást a két országnak – a társadalomnak és a politikai elitnek egyaránt. Erről beszélgettek a Társadalomtudományi Társaság rendezte vitafórumon a Terra Recognita Alapítvány történészei és egy szlovákiai magyar politikai szakértő.

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban

Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban