szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ratifikálta az ukrán parlament kedden az ukrán-orosz flottaszerződést, miközben az ülésteremben tojásdobálás és füstgránátok okoztak felfordulást.

©

A megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, s cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot.

©

A kijevi parlamentben felfordulás kísérte a szerződés vitáját. Ellenzékiek füstgránátokat hoztak működésbe az ülésteremben, többen zsebkendővel takarták el orrukat és szájukat, mert nehezen kaptak levegőt a sűrű füst miatt. Néhányan tojással dobálták meg Volodimir Litvin házelnököt, aki esernyővel próbált védekezni. Néhány képviselő összeverekedett. Az ülés ennek ellenére nem szakadt félbe, és a képviselők végül jóváhagyták a megállapodást 236 szavazattal, amely tízzel több annál, mint amennyi minimálisan szükséges volt a ratifikálásához.

©

A parlament épülete előtt közben több ezer ellenzéki feszült hangulatban tüntetett a hevesen vitatott megállapodás ellen. "Halál az árulókra!", "A Krím a miénk!" - skandálták a demonstrálók. Több száz rendőrt vezényeltek ki a parlament környékére, akik ügyeltek rá, hogy a tiltakozók ne juthassanak be a törvényhozás épületébe, illetve elválasztották a tömeget a Janukovics-párti ellentüntetők csoportjától. Utóbbiak "Ukrajna és Oroszország stratégiai partnerek" feliratú táblákat emeltek a magasba.

A kijevi parlamenti szavazással szinte egy időben az orosz duma egyhangúlag hagyta jóvá a Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által múlt héten Harkivban aláírt megállapodás ratifikációját. A szerződés megkötése óta az ukrán ellenzék folyamatosan és hevesen támadja a kormányt. Julija Timosenko volt kormányfő, az idei elnökválasztás vesztese és Viktor Juscsenko volt államfő az ukrán nemzeti érdekek elárulásának tartja a megállapodást.

©

Kijev sokat nyert ezzel az üzlettel, de sokat is kellett adnia érte - mutatott rá elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ukrajna ezzel lehetőséget kap a költségvetési hiány olyan mértékű korlátozására, hogy megnyílhat az út a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ősszel befagyasztott hitelkeretének újbóli folyósítása előtt. Ukrajna 12 milliárd dollárra számít a következő 30 hónap alatt. Ha megnyílik a pénzcsap, Viktor Janukovics elnök - választási ígéretéhez híven - jelentősen fölemelheti a nyugdíjakat és a minimálbért, amivel tartósíthatja választóinak rokonszenvét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve