szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Videofelvételt mutatott be az ABC annak a nigériai férfinak a kiképzéséről, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet 289 emberrel a fedélzetén.

Az ABC által hétfőn sugárzott képsorokon az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat  kiképzésén Umar Farouk Abdulmutallab többedmagával lőgyakorlatot végzett, célpontként pedig egy Dávid-csillag, egy brit zászló és egy ENSZ-felirat szolgált. A felvételen az is látható és hallható, hogy a férfi a Koránból olvas fel részleteket, és arabul egyebek között kijelenti, hogy mártírhalált szeretne halni. Egy amerikai hírszerzési tisztségviselő közölte, hogy a képsorok első vizsgálata alapján a felvétel hiteles. Egyelőre nem tudni, hogy a videofelvétel mikor és hol készült.

Az ABC szerint a felvételt az al-Kaida arab-félszigeti szárnya rögzítette, és a tévécsatorna egyik jemeni munkatársához juttatta el. A videofelvétel a jelek szerint megerősíti, amit a nigériai férfi az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatalnak (FBI) tett vallomásában állított, vagyis hogy Jemenben "vannak még olyanok, mint ő", akiket nyugati célpontok elleni merényletekre képeznek ki.

Abdulmutallab az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel kísérelte meg felrobbantani a repülőgépet. Tette elkövetésében az akadályozta meg, hogy a repülőgép utasai leteperték. A férfi kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnyával. A detroiti vádesküdtszék többek között tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és gyilkossági kísérlettel vádolja Abdulmutallabot, akit  életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetnek, ha bűnösnek találják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Hiába szólt a CIA-nak a nigériai terrorista apja

A Delta-Northwest gép elleni merényletre készülő nigériai férfi apja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik munkatársát is tájékoztatta arról, hogy aggodalma szerint fia "radikalizálódott", de ezt az információt nem terjesztették kellő mértékben a hírszerző szolgálatok között - közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrás a CNN-nel.

hvg.hu Világ

Malajziába vezetnek a Delta-Northwest nyomozás szálai

Tíz feltételezett terroristát vettek őrizetbe Malajziában, a gyanú szerint kapcsolatban álltak azzal a nigériai férfival, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet - derül ki csütörtöki sajtójelentésekből.

hvg.hu Világ

Az amerikai hírszerzés számított az al-Kaida karácsonyi meglepetésére

Az amerikai hírszerzés tudta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat "karácsonyi meglepetésre készül", de a felderítés nagyon bizonytalan jelzéseket kapott, így nem "állt össze az a kép", ami előre jelezte volna a Delta-Northwest gépe elleni merényletkísérletet - jelentette ki egy magas rangú amerikai hírszerző tiszt a CBS televíziónak nyilatkozva.

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

A Xiaomi megtrollkodta az Apple-t: ők semmit nem hagynak ki a dobozból

A Xiaomi megtrollkodta az Apple-t: ők semmit nem hagynak ki a dobozból