szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vádemelés nem feltétele a kiadatási kérelem előterjesztésének - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az MTI megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy az Ausztráliában élő, háborús bűncselekménnyel vádolt Charles Zentai - Zentai Károly - ügyvédje a perthi szövetségi bíróságon kedden azt mondta: nem adható ki Magyarországnak ügyfele, mert nem emeltek vádat ellene.

"A magyar-ausztrál kiadatási szerződés 5. cikkének 2. pontja alapján egyértelmű, hogy a kiadatási kérelem előterjesztésének büntetőeljárás lefolytatása céljából akkor van helye, ha a kiadni kért személyt gyanúsítják, vagy vádolják bűncselekmény elkövetésével. Ebből következik, hogy a vádemelés megtörténte nem feltétele a kiadatási kérelem előterjesztésének" - tudatta a minisztérium.

A tárca emlékeztetett: az ausztrál belügyminiszter, - miután az illetékes ausztrál bíróságok megállapították, fennállnak a kiadatás jogi feltételei - 2009. november 12-én hozott határozatával hozzájárult ahhoz, hogy Zentait kiadják a magyar hatóságoknak. A vonatkozó ausztrál jog szerint a kiadni kért személy azonban a belügyminiszter határozatának bírósági felülvizsgálatát is kérheti. Zentai jogi képviselője útján élt ezzel a jogával, ez az eljárás van jelenleg folyamatban - mutatott rá az IRM.

A gyanú szerint a most 88 éves férfi 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba. Zentait öt éve tartóztatták le az ausztráliai Perthben, ahol öt évtizeddel ezelőtt telepedett le. A magyar állam 2005 tavaszán kérte Ausztráliától a kiadatását. Az ausztrál igazságszolgáltatás hosszú eljárás végén helyt adott a magyar kérelemnek, és Zentait tavaly október végén kiadatási őrizetbe helyezték Perthben.

A kiadatás azonban továbbra is várat magára, mert Zentai ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a szövetségi bírósághoz. A fellebbviteli döntés meghozatalának nincs határideje. A bíróság december közepén óvadék ellenében szabadlábra helyezte Zentait, aki így családja körében várja a végső döntést kiadatása ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Késlekedik Zentai kiadatása

Késlekedik a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatása, mert ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a belügyminiszter döntése ellen - írta hétfőn a The Australian Jewish News című ausztrál lap internetes kiadása.

hvg.hu Világ

Zentai fia szerint a magyarországi per nem lenne igazságos

A Charles Zentai (Zentai Károly) elleni per nem lesz igazságos, ha a háborús bűnnel vádolt, Ausztráliában élő férfit kiadják Magyarországnak - jelentette ki pénteken fia, Ernie Steiner egy rádiónyilatkozatában a WA Today című ausztrál hírportál szerint.

hvg.hu Világ

Charles Zentai fellebbezni fog a kiadatás ellen

Mindenképpen fellebbezést nyújt be az ausztrál belügyminiszter döntése ellen a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) - mondta fia pénteken az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak.

hvg.hu Világ

Még nem szervezik Zentai hazaszállítását a magyarok

A magyar hatóság még nem szervezi a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) hazaszállítását, mivel a kiadatásáról szóló miniszteri döntés ellen még további jogorvoslatnak van helye - mondta el Höltzl Lipót, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) főosztályvezetője.

hvg.hu Világ

Zentait szabadlábra helyezték

Az ausztráliai Perth szövetségi bírósága óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezte szerdán a kiadatási fogságból a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentait (Zentai Károlyt).

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

Visszakapta a TheVR az Apple miatt letiltott Twitch-csatornáját

Visszakapta a TheVR az Apple miatt letiltott Twitch-csatornáját