szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét a muzulmán fátyol törvényi betiltása ellen emelte fel szavát az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, ezúttal az ET parlamenti közgyűlésében, szerdán Strasbourgban.

Thomas Hammarberg, aki a burka teljes tiltásáról Franciaországban benyújtásra váró törvénytervezet körül kialakult vita kapcsán foglalt állást, kifejtette: egy ilyen tiltás csak tovább szítaná a vallási közösségek közötti feszültséget.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében csak akkor szabad korlátozni a vallásszabadságot, ha közbiztonságot vagy a demokráciát kell megvédeni. "Nem gondolom, hogy egy nő öltözéke a közrendet vagy a demokráciát veszélyeztetné" - mondta a svéd emberi jogi szakértő.

Nicolas Sarkozy francia elnök úgy döntött, hogy a kormány a női arcot takaró muzulmán viselet közterületen való teljes betiltásáról nyújtson be törvénytervezetet - jelentette be múlt szerdán a kormány szóvivője. Franciaország mellett Belgiumban és Ausztriában is felvetették a női arcot takaró muzulmán viselet közterületen való teljes betiltását.

Thomas Hammarberg márciusban közzétett állásfoglalásában úgy ítélte meg, hogy a burkát nem szabad betiltani, és a "sokféleséget Európában meg kell védelmezni az iszlámgyűlölőkkel szemben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó

Nem Michelisz volt a legjobb magyar a Hungaroringen

Nem Michelisz volt a legjobb magyar a Hungaroringen