szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyesült erővel készül megelőzni a görög helyzethez hasonló válság kialakulását a portugál kormány és az ellenzék: a szocialista kormány a jobbközép szociáldemokratákkal (PSD) együttműködve igyekszik válaszolni a spekulatív támadásokra, amelyek portugál adósságot veszik célba.

José Sócrates kormányfő és ez ellenzéki párt vezére, Passos Coelho megállapodtak, hogy felgyorsítják a már meghozott megszorító intézkedések bevezetését és a kormányfő nyitottnak mutatkozik pótlólagos intézkedések meghozatalára is. Ugyanakkor a PSD ígéretet tett, hogy a parlamentben támogatni fogja ezek elfogadását. Kedden agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal minősítette le Portugália adósbesorolását a Görögországot is aznap leminősítő Standard & Poor's, a közfinanszírozás szerkezeti gyengeségeire és a gyorsan emelkedő államadósságra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának londoni bejelentése szerint Portugália hosszú futamú szuverén adósosztályzata az eddigi "A plusz"-ról a közbeeső "A" fokozat kihagyásával "A mínusz"-ra változik, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben. Ha a portugál adósosztályzat innen még tovább romlik, akkor Görögország után Portugália lesz a második olyan euróövezeti tagállam, amelyik átkerül az elsőrendű "A" besorolási kategóriából a már csak közepes befektetési ajánlású "BBB" osztályzati sávba.

Szerdán Portugália törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díjszabása a 386 bázispontos előző esti záróról 410 bázispontra nőtt. Az emelkedés ütemét jellemzi, hogy az árazás csak hétfőn lépte át a 300 bázispontot, vagyis két nap alatt több mint 100 bázispontot drágult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Hétfőn még Orbán Viktorral egyeztetett Vidnyánszky, akiről mostanra kiderült, hogy koronavírusos

Hétfőn még Orbán Viktorral egyeztetett Vidnyánszky, akiről mostanra kiderült, hogy koronavírusos

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal