szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korlátoltnak nevezte szerdai vidéki kampánykörútja során a brit kormányfő pártja egyik elkötelezett választóját, aki egyebek mellett a kelet-európai bevándorlók nagy számát kifogásolta.

Gordon Brown nem a nyilvánosságnak szánta megjegyzéseit, ám egy bekapcsolva felejtett mikrofon révén az egész ország élőben hallhatta szavait. Brown az észak-angliai Manchester egyik elővárosában, Rochdale-ben járt, amikor egy asszony kiabálni kezdett felé. A kormányfő stábja odavitte Brownhoz a 66 esztendős Gillian Duffyt, aki személyesen is kifejtette panaszait arról, hogy a kelet-európai EU-tagállamokból érkező sok munkavállaló szerinte a helybéliek elől veszi el a munkalehetőségeket.

Az özvegyasszony emellett kifogásolta az ország súlyos eladósodását is, attól tartva, hogy azt csak az "unokákat sújtó" adóemelésekkel lehet majd csökkenteni. A munkáspárti miniszterelnök néhány percig beszélgetett a választópolgárral, akiről egyébként kiderült, hogy az 1997 óta kormányzó Labour elkötelezett szavazója.

A végig indulatoktól fűtött személyes szóváltás után Brown beszállt szolgálati Jaguarjába - elfelejtve, hogy még mindig a zakójára van erősítve a Sky News hírtelevízió bekapcsolt mikrofonja. Miközben a kocsi elindult a következő programhelyszín felé, hallani lehetett, amint a kormányfő indulatosan kérdezi, hogy "kinek az ötlete volt" Gillian Duffy odahívása. "Ez egy katasztrófa ... nem lett volna szabad összeengedni velem azt a nőt ... ez egy korlátolt asszony, és még azt mondja, hogy Labour(-szavazó) volt ... nevetséges".

Az ügyből azonnal országos botrány lett, amely az első politikai kommentárok szerint súlyos következményekkel járhat a Munkáspárt egyébként is mélyponton lévő támogatottságára a jövő csütörtöki választások hajrájában. Gillian Duffy a BBC-nek nyilatkozva az eset után kijelentette, hogy felháborítónak tartja a történteket. "Csak olyasmiket kérdeztem, amiket mindenki kérdezne tőle. Ezek után már nem érdekel, hogy (Brown) marad-e a miniszterelnök" - mondta.

A kormányfő délután a BBC rádió nyilvánossága előtt elnézést kért kijelentéseiért, és személyesen is felhívta Gillian Duffyt, hogy megkövesse az incidensért.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
610 lóerős Lamborghinire bízták egy vese szállítását Olaszországban

610 lóerős Lamborghinire bízták egy vese szállítását Olaszországban

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke