szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két ENSZ-helikopterrel menekítettek négy fiatal gorillát egy újonnan létrehozott rezervátumba Kongóban egy konfliktus sújtotta övezetből, ahol az a veszély fenyegetett, hogy foglyul ejtik vagy megeszik őket.

A békefenntartók azért döntöttek a légi szállítás mellett, mert a több mint egy napig tartó autóút jelentős traumát okozott volna a majmoknak - mondta el Cosma Wilungula, a kongói természetvédelmi hivatal (ICCN) képviselője. A síkvidéki gorillák egyik kihalás fenyegette alfajához tartozó négy és öt éves állatok árvák, szüleikkel orvvadászok végeztek. A négy kis gorillát, akiket állatcsempészektől koboztak el, Gomából a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Kasugho rezervátumba szállították.

Az ICCN becslései szerint a Kongóban élő nyugati síkvidéki gorillák száma mára 2-3 ezerre csökkent. Ennek egyik oka, hogy milicisták és katonák húsukért rendszeresen leölik a vadakat, köztük gorillákat, elefántokat és vízilovakat. A gorilláknak négy alfaja ismert. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint ezek közül három kihalófélben, egy pedig végveszélyben lévő. A kizárólag Közép-Afrikában élő gorillák helyzete mára kritikussá vált: az ENSZ és az Interpol március végén közösen kiadott jelentése szerint ezért elsősorban az illegális fakitermelés, a bányászat és az orvvadászat felelős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján