szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A leendő magyar kormány várható politikájáról közölt vendégkommentárt Paul Lendvaitól csütörtökön a Der Standard című osztrák liberális napilap.

A bevezetésben Paul Valéry francia író, esszéista a jövő előre nem látható voltáról írt szavait idézi a publicista az Orbán Viktor várható politikai prioritásait tárgyaló bel- és külföldi kommentárokkal kapcsolatban. 

A folytatásban úgy fogalmaz: "amit a szavazófülkékben lezajlott forradalomról, az oligarchák rendszerének bukásáról és a nemzeti együttműködés újonnan létesítendő rendszeréről mondott győzelmi retorikájában a Fidesz elnöke, és amit a hozzá hűséges újságok a morális és kulturális szemét eltakarításáról és kozmopolitizmusba és neoliberalizmusba bújtatott és újraélesztett bolsevista eszmékről írtak, az azokat az aggodalmakat látszik megerősíteni, amelyeket egyes magyar írók és publicisták, mások mellett Konrád György és Ungváry Rudolf Orbán és a Fidesz mindenhatóságának sötét következményeiről hangoztattak".

Másrészről - folytatódott a cikk - a Fidesz-elnöknek az első sajtótájékoztatóján adott óvatos válaszai azt mutatják, hogy a "rendkívül korlátozott gazdasági és pénzügyi mozgástérnek" éppúgy tudatában van, mint a nemzetközi sajtó "éber bizalmatlanságának" és a pénzügyi világ "kritikus figyelmének". Szintén jó jel, hogy az európai uniós elnökséget előkészítő kényes időszakban ismét Martonyi János lesz a külügyminiszter - írta, rátermett politikusként méltatva a leendő minisztert. Lendvai úgy látja, a belátható jövőben nem lesz olyan tényező, amely belülről befolyásolhatná Orbán döntéseit, és hogy a jobboldali konzervatív "és közvetve a Fidesz ellenőrzése alatt álló" sajtó napról napra erősebb. Ennek jeleként értékeli a cikkíró, hogy "Orbán barátai" két nappal a választási győzelem után meghatározó befolyásra tettek szert az RTL Klubban.

A jobboldali radikális Jobbikkal és a korrupciós ügyektől és hatalmi harcoktól megbénított baloldallal a háttérben - írta - minden attól függ, hogy Orbán párton belüli ellenfél hiányában és a nemzetközi elismerésre törekedve mértékletesen és kiszámíthatóan cselekszik-e. "A belpolitikában igaz lehet ugyan az 'Orbán mindenek felett', de Európa segítsége nélkül Magyarország nem tudja megoldani hatalmas társadalmi és gazdasági problémáit" - fogalmazott Paul Lendvai a Der Standardban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Handelsblatt: a baloldal adós a Fideszről szóló bizonyítékokkal

Ahogy a baloldal rasszistának bélyegzi a konzervatívokat címmel Breier Zsuzsa vendégkommentárját közölte a magyarországi választásokról csütörtökön a Handelsblatt. A szerző Berlinben élő kultúrdiplomata, a kibővített európai kultúra támogatására létrehozott társaság ügyvezető igazgatója, akit 2000-ben, az első Orbán-kormány ideje alatt kértek fel a berlini magyar nagykövetség kulturális attaséjának.

"Hányaknak kell még meghalni?" – Már a fideszes képviselők is szigorítást várnak Orbántól

"Hányaknak kell még meghalni?" – Már a fideszes képviselők is szigorítást várnak Orbántól

Már több mint 30 ezer új fertőzöttet találtak egy nap alatt Olaszországban

Már több mint 30 ezer új fertőzöttet találtak egy nap alatt Olaszországban

Egész Magyarországot magas kockázatúvá minősítette Németország

Egész Magyarországot magas kockázatúvá minősítette Németország