szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb olajszivárgást észleltek a Mexikói-öböl azon részében, ahol a múlt héten elsüllyedt egy olajfúró torony, és szakértők szerint a korábban becsültnél ötször több nyersolaj kerül a tenger vizébe - közölte az amerikai parti őrség.

Mary Landry ellentengernagy Houstonban újságíróknak elmondta: a tornyot üzemeltető British Petroleum (BP) brit olajcég arról tájékoztatta az amerikai hatóságokat, hogy az újabb szivárgást közel 1500 méteres mélységben, Louisiana állam partjai előtt észlelték. A szivárgás miatt becslések szerint naponta ötezer hordónyi olaj kerül a tengerbe. Ez ötszöröse a parti őrség által korábban becsült napi ezer hordós mennyiségnek - tette hozzá. Landry a tengerek és a légkör állapotát ellenőrző hatóság (NOAA) szakértőire hivatkozott.

Doug Suttle, a BP egyik tisztségviselője ezzel szemben azt mondta: nem gondolja, hogy az újonnan felfedezett szivárgás miatt több lenne a tengerbe ömlő olaj mennyisége, mint a korábban becsült, ugyanis a szóban forgó kiömlőnyílás lejjebb helyezkedik el a vízben, mint a korábban ismert lyukak, és a belőle kiáramló olajmennyiség része az eddig ismert összes mennyiségnek. Bobby Jindal louisianai kormányzó rendkívüli segítséget kért a belbiztonsági minisztériumtól az állam partvidékének megvédéséhez, mert - mint közleményében írta - az olajfolt egy része gyorsabban közelít a parthoz, mint korábban gondolták. A belbiztonsági minisztérium tájékoztatta Barack Obama elnököt a helyzetről, majd a kormány felajánlotta, hogy a védelmi minisztérium segít a katasztrófa elhárításában.

A új szivárgás hírét néhány órával megelőzően kezdte meg a parti őrség az olajfolt elégetését, egyelőre kísérleti jelleggel. Szerda délután a Mississipi deltavidékétől mintegy ötven kilométerre keletre gyújtották fel az olajfolt egy részét. A víz felszínén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárták, majd lángra lobbantották. A parti őrség azt szeretné kipróbálni, hogy működik-e ez a technika, amellyel fel kívánják tartóztatni az olajfolt terjedését, közeledését Louisiana állam partjaihoz. Szerda este óta egyelőre nem gyújtottak meg újabb mennyiséget, és arra számítottak, hogy a meggyújtott olajtömeg reggelig nem tud elégni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Súlyos olajszennyeződést okozhat az elsüllyedt fúrótorony

Fennáll a súlyos tengerszennyezés veszélye a Mexikói-öbölben, mert a csütörtökön elsüllyedt olajkitermelő platformból akár 1,2 millió liter olaj is kiömölhet a vízbe. Barack Obama amerikai elnök kormánya jelenlegi legfontosabb feladatának nevezte a baleset hatásainak minimálisra csökkentését.

MTI Világ

Közeledik az USA partjaihoz az óriási olajfolt

Lassan mozgó környezeti katasztrófának nevezte az MSNBC hírtelevízió keddi tudósításában a Mexikói-öbölben a tenger felszínén észak felé úszó olajszennyeződést, amely a hétvégére elérheti a partokat.

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?