szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zavargások szításával gyanúsított zsidó telepeseket vett őrizetbe az izraeli rendőrség csütörtökön a Ciszjordánia északi részén lévő Jichár településen.

A rendőrség szóvivője, Miki Rózenfeld megerősítette, hogy az őrizetbe vett hét telepes között három fiatalkorú is van, a hatósági fellépés okáról azonban nem szolgált részletekkel. A hadsereg rádiója szerint azzal gyanúsítják őket, hogy palesztinellenes jogsértésekben vettek részt.

Szélsőséges zsidó telepesek hónapok óta azt a gyakorlatot folytatják Ciszjordániában, hogy palesztinok elleni támadásokkal állnak bosszút az izraeli hatóságok minden olyan döntéséért, amely szerintük a telepesek érdekeit sérti. Jichárt a nacionalista és ultraortodox erők bástyájaként, a megszállva tartott Ciszjordánia legszélsőségesebb telepeként tartják számon Izraelben. A Náblusz városához közel lévő település gyakori színhelye a telepesek palesztinokkal, illetve az izraeli biztonsági erőkkel vívott összecsapásainak.

Legutóbb április 20-án zajlott le a jicháriakhoz köthető incidens. Az ottani zsidó telepesek egy csoportját a hadsereg akadályozta meg abban, hogy behatoljanak egy szomszédos palesztin faluba. A telepesek ekkor kövekkel támadtak a katonákra, egyiküket könnyebben megsebesítve, s felhasították az egyik izraeli katonai jármű kerekeit is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Abbász elutasította Clinton a telepesekkel kapcsolatos javaslatát

Mahmúd Abbász palesztin elnök elutasította Hillary Clinton amerikai külügyminiszter javaslatát, hogy a palesztinok ne tegyék előfeltétellé az izraeli telepesítési politika teljes befagyasztását a zsidó állammal folytatandó béketárgyalások újrakezdéséhez - közölte Száeb Erekát palesztin főtárgyaló szombaton, miután Abbász Abu-Dzabiban megbeszélést folytatott Clintonnal.

MTI Világ

Telepeseket távolít el Hebronból az izraeli hadsereg

Keddre tervezi az izraeli hadsereg és rendőrség azt az akciót, amelynek keretében erővel eltávolít a ciszjordániai Hebron városából két radikális izraeli telepescsaládot, akik bírói ítélet szerint illegálisan foglalták el a házat, amelyben tartózkodnak.

MTI Világ

Összecsaptak a rendőrökkel a hebroni zsidó telepesek

Zsidó telepesekkel csaptak össze a ciszjordániai Hebronban vasárnap hajnalban izraeli rendőrök. A kilakoltatás ellen tiltakozók kövekkel és égő tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, és autógumikat gyújtottak fel. Az összecsapásnak legalább tíz sérültje van.

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Online is kitölthető lesz a 2021-es népszámlálási kérdőív

Online is kitölthető lesz a 2021-es népszámlálási kérdőív

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak