szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harry Potter, vagyis a varázslótanoncot alakító Daniel Radcliffe színész a brit Liberális Demokrata Párt - azaz a libdemek - mellett tette le a garast hétfőn.

A közvélemény-kutatások második-harmadik helyén szereplő pártot támogatja a színész Colin Firth, Richard Dawkins tudós, a topmodell Kate Moss, valamint az emberjogi és környezetvédelmi aktivistaként ismert Bianca Jagger is. A konzervatívok mellé állt viszont az Oscar-díjas Michael Caine, illetve Gary Barlow, a Take That együttes egyik tagja.

A Munkáspárt ez alkalommal nem tudott illusztris névsort felvonultatni, de annyi biztos, hogy sok korábbi támogatója hagyta el a pártot, és állt a liberálisok mellé.

Radcliffe a maga részéről úgy fogalmazott, hogy a brit politika egyik napról a másikra megváltozhat, és hárompártivá válhat, ha az általa választott párt jó eredményt ér el. Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére azt mondta: mindenki szívesen lát pártja oldalán, aki felismeri az esélyt Nagy-Britannia megváltoztatására.

A liberális párt "királycsináló" lehet a csütörtöki választások után, ha minden a terveik szerint alakul, még kormányra is kerülhet. Ez azonban koalíciós kormányzást feltételezne, amelynek nincs nagy hagyománya a szigetország politikájában.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Már keresik Gordon Brown utódját

Kisebbségi kormányzásra is készen áll az ellenzéki brit Konzervatív Párt a csütörtökön esedékes parlamenti választások után, brit lapok szerint pedig a kormányzó Munkáspárton belül máris megindult Gordon Brown utódlásának előkészítése.

MTI Világ

Május 6-án tartják a brit parlamenti választásokat

A várakozásoknak megfelelően május 6-ára írta ki a brit parlamenti választásokat Gordon Brown miniszterelnök, aki a kormányzó Munkáspárt választási győzelme esetére egymillió új munkahely megteremtését ígérte a következő parlamenti időszakra.

hvg.hu Világ

Horogkereszt a brit parlamenten - fotó

Horogkeresztet vetítettek a londoni parlament épületére hétfőn egy brit antifasiszta csoport tagjai, akik a szélsőjobboldal parlamentbe jutásának veszélyére akarták felhívni a figyelmet.

hvg.hu Világ

Ahol tévévitákon dőlhet el a választás

Csütörtökön zárul az a tévés választási vitasorozat, amely történelmet írt a briteknél: az első alkalommal megrendezett, élőben közvetített szópárbajok nemcsak a május 6-i voksolásra készülő pártok esélyeit rajzolták át alaposan, de nagyobb nézettséget hoztak, mint a legnépszerűbb szappanoperák.

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai