szerző:
MTI

XVI. Benedek pápa szombaton elfogadta Walter Mixa augsburgi püspök lemondását, miután felmerült a gyanúja annak, hogy a német főpap szexuális visszaélést követett el gyermekekkel szemben.

A Vatikán szombati szikár közleménye szerint Mixa lemondását a pápa annak az egyházjogi törvénynek az alapján fogadta el, amely lehetővé teszi egy püspök távozását, amennyiben "alkalmatlanná" válik a szolgálatra. Mixa egyben a német hadsereg, a Bundeswehr katonai püspöke is volt. Mixa immár a sokadik főpap a római katolikus egyházban, akinek az elmúlt évtizedekből származó pedofil botrányok miatt kell távoznia posztjáról. Az elmúlt hetekben egy belga és három ír püspök mondott le hasonló okok miatt.

Az augsburgi egyházmegye vezetőjét április elején eredetileg azzal vádolták meg, hogy még egyszerű papként egy bentlakásos otthonban évtizedeken keresztül durván bánt a rá bízott gyermekekkel, valamint egy árvaházi alapítvány pénzéből értékes antik műtárgyakat vásárolt magának. A püspök kezdetben a fenyítés minden formáját tagadta, de később beismerte, hogy "egyszer-kétszer kiosztott néhány nyaklevest", majd mindezért bocsánatot kért, és április 21-én felajánlotta lemondását. 

Német ügyészek és egyházi tisztségviselők azonban most pénteken azt közölték, hogy világi és egyházi hatóságok olyan vádakat vizsgálnak, melyek szerint Mixa szexuális visszaélést követett el egy kisfiúval szemben. A főpap visszautasította a feltételezést. Az eset a német sajtó szerint Mixa eichstätti püspöksége (1996-2005) idején történt. Lapinformációk szerint a feljelentés nem magától a feltételezett áldozattól, hanem környezetétől származik. Az ingolstadti ügyészség megkezdte a nyomozást az ügyben. 

A Focus című német hetilap szombati közlése szerint XVI. Benedeknek tudomása lehetett a Mixával szemben szexuális visszaélés miatt felmerült gyanúról, még mielőtt a püspök felajánlotta volna lemondását. Egy április 29-én lezajlott vatikáni audiencián ugyanis Anton Losinger augsburgi segédpüspök már személyesen tájékoztatta a német pápát az újabb gyanúról, s a meghallgatáson jelen volt Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke és Reinhard Marx müncheni érsek is. A két érsek pedig előzőleg már bizonyosan konzultált az ügyben az érintett augsburgi püspökkel - írta a Focus.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bocsánatot kért nagypénteki szavaiért a vatikáni prédikátor

Bocsánatot kért egy vasárnapi lapban két nappal korábban elhangzott szavaiért a vatikáni prédikátor, aki közvetett párhuzamot vont az antiszemitizmus és azon bírálatok között, amelyek a pedofilbotrányok miatt a pápát, illetve az egyházat érik.

MTI Világ

Elfogadta Moriarty püspök lemondását a pápa

XVI. Benedek pápa csütörtökön elfogadta James Moriarty ír püspök lemondását. Moriarty még decemberben nyújtotta be lemondását, mert egy hivatalos jelentés felelősnek nevezte a pedofil papok által elkövetett visszaélések eltussolásáért.

MTI Világ

Beismerte szexuális visszaéléseit egy volt püspök

Beismerte egy kiskorúval szembeni egykori szexuális visszaéléseit egy német származású norvég püspök, aki tavaly lemondott e rangjáról, és azóta nem végez semmilyen lelkipásztori tevékenységet - közölte szerdán a norvég katolikus egyház. A Vatikán már egy éve tud az ügyről.

MTI Világ

A Vatikán elítélte a Krisztus Légiójának pedofil alapítóját

A Vatikán bejelentette szombaton, hogy a pápa megbízottat nevez ki és bizottságot állít fel a Krisztus Légiójának teljes átszervezésére, miután kiderült, hogy a katolikus papi kongregáció két éve elhunyt alapítója szexuálisan molesztálta a rend szeminaristáit és legalább egy gyermeke is van.

MTI Világ

Százharminc olasz pap keveredhetett pedofília gyanújába

Mintegy 130 papot "vettek őrizetbe, indítottak vizsgálatot ellenük vagy ítéltek el" Olaszországban az elmúlt két évben - írta kedden az Il Fatto című napilap egy ügyvédre hivatkozva, aki szerint "ez csak a jéghegy csúcsa".

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei