szerző:
MTI

A két párt vezető politikusainak derűlátó, ám részletek nélküli nyilatkozataival folytatódott hétfőn Londonban a brit Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták egyeztető tárgyalássorozata a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

A múlt heti brit parlamenti választások nyomán  - 36 év óta első ízben - egyik nagy párt sem szerzett abszolút többséget a londoni alsóházban. A tizenhárom éve ellenzékben politizáló konzervatívoké lett a legnagyobb frakció, de ahhoz nem elégséges a létszáma, hogy a toryk önállóan többségi kormányt alakíthassanak. Ebben a helyzetben David Cameron konzervatív vezető és miniszterelnök-jelölt tárgyalási javaslatot tett a harmadik legnagyobb parlamenti erőt alkotó Liberális Demokratáknak.

A két párt küldöttségei vasárnap már tartottak egy hat és fél órás tárgyalást, és megállapodtak a "24 órán belüli" folytatásban. Nick Clegg, a liberálisok első embere az újabb, hétfői forduló előtt újságíróknak kijelentette: "az összes párt" vezetői "éjjel-nappal dolgoznak" azon, hogy a lehető leggyorsabban megoldás szülessék. Clegg ugyanakkor utalást tett arra, hogy a tárgyalások elhúzódhatnak, mondván: a megfelelő döntést kell meghozni, mert az jobb, mint egy elsietett döntés, amely nem állja ki az idő próbáját. Rövid nyilatkozatának feltűnő kitétele volt, hogy az "összes párt" vezetőiről beszélt, a Konzervatív Párt megemlítése nélkül.

A liberálisoknak a második helyre szorult, 1997 óta kormányzó Munkáspárt is tárgyalási javaslatot tett, és Clegg vasárnap találkozott is Gordon Brown miniszterelnökkel. William Hague, a tory árnyékkormány második embere, a konzervatív küldöttség vezetője a hétfői tárgyaláskezdet előtt csak annyit mondott: derűlátó azzal kapcsolatban, hogy gyors eredmény születik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Május 6-án tartják a brit parlamenti választásokat

A várakozásoknak megfelelően május 6-ára írta ki a brit parlamenti választásokat Gordon Brown miniszterelnök, aki a kormányzó Munkáspárt választási győzelme esetére egymillió új munkahely megteremtését ígérte a következő parlamenti időszakra.

hvg.hu Világ

Horogkereszt a brit parlamenten - fotó

Horogkeresztet vetítettek a londoni parlament épületére hétfőn egy brit antifasiszta csoport tagjai, akik a szélsőjobboldal parlamentbe jutásának veszélyére akarták felhívni a figyelmet.

MTI Világ

Harry Potternek a libdemek tetszenek

Harry Potter, vagyis a varázslótanoncot alakító Daniel Radcliffe színész a brit Liberális Demokrata Párt - azaz a libdemek - mellett tette le a garast hétfőn.

MTI Világ

Már keresik Gordon Brown utódját

Kisebbségi kormányzásra is készen áll az ellenzéki brit Konzervatív Párt a csütörtökön esedékes parlamenti választások után, brit lapok szerint pedig a kormányzó Munkáspárton belül máris megindult Gordon Brown utódlásának előkészítése.

MTI / hvg.hu Világ

Brit választások: nincs egyértelmű győztes

Egyik párt sem szerzett abszolút többséget a nagy-britanniai parlamenti választásokon, hasonló helyzetre csaknem négy évtizede nem volt példa. Kormányalakításra a legtöbb mandátumot megszerző toryk vezetőjén, David Cameronon kívül elvileg a Munkáspárt hivatalban lévő kormányfőjének, Gordon Brownnak is van lehetősége. Elkezdődtek a várható kormánykoalícióval kapcsolatos egyezkedések.

7 üléssel támad a Mercedes GLS, ami még a BMW X7-nél is nagyobb

7 üléssel támad a Mercedes GLS, ami még a BMW X7-nél is nagyobb

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"

Babos továbbjutott, Stollárék a második kiemeltet búcsúztatták

Babos továbbjutott, Stollárék a második kiemeltet búcsúztatták

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon