szerző:
MTI

A pakisztáni hadsereg, amelyre Washington nyomást gyakorol, hogy hatoljon be az iszlám lázadók észak-vazirisztáni fellegvárába, meg fogja ezt tenni a megfelelő időben - közölte egy pakisztáni tábornok Ammánban.

Szárdár Mahmúd Ali Hán altábornagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője egy katonai konferencia keretében azt is elmondta, hogy ehhez a szükséges források rendelkezésére állnak. A beszédéből az is kiderült, hogy úgy véli, Pakisztán hegyvidéki északnyugati részében "nem tűzoltás" egy ekkora feladatba belefogni, és azt más hadműveletekhez illesztve lehet végrehajtani.

Az Egyesült Államok fokozta a nyomást Pakisztánra, hogy vezényeljen csapatokat a térségbe, miután a pakisztáni tálibok mozgalma, a Tehrik-e-Talibán, amelynek harcosai vannak az ország északnyugati övezeteiben, köztük Észak-Vazirisztánban, robbantásos merényletet próbált végrehajtani május 7-én a New York-i Times Square-en, de a terrorakció kudarcba fulladt.

A különleges hadműveleti erők parancsnokainak értekezletén Hán tábornok rámutatott, hogy a hadsereget továbbra is lefoglalja a helyzet konszolidációja a Dél-Vazirisztánban végrehajtott hadművelet óta, és "hosszú hadjáratra" kell felkészülnie. Hangsúlyozta mindemellett, hogy az észak-vazirisztáni térség szerepel a hadsereg tervei között.

Pakisztán képesnek bizonyult fegyveres lázadók kézre kerítésére, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő veszélyes terroristák elfogására; ilyen volt a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások értelmi szerzőjének tekintett Halid Sejk Mohammed 2003-as letartóztatása.

A tábornok felhívta a figyelmet arra, hogy a térség földrajzi viszonyai kivételesen nehézzé teszik a katonai műveleteket. Utalt honfitársának, Faruk Basir vezérőrnagynak, a pakisztáni hadsereg különleges szolgálatok csoportja parancsnokának ugyancsak a konferencián elhangzott előadására, amelyben az a hegyvidéki harc akadályait ecsetelte a helikopterhasználat nehézségeitől a korlátozott manőverezési lehetőségekig és addig, hogy nagyszámú olyan katonára lesz szükség, akik hozzászoktak a nagy magasságokhoz.

Hán tábornok kitért annak a kérdésnek megválaszolása elől, hogy elfogadná-e nagyobb létszámban a különleges amerikai erő segítségét Pakisztánban, mondván, hogy korlátozott számban részt vettek az afgán hadsereg kiképzésében ilyen erők, és jelenleg is folytatnak ilyen tevékenységet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Bizonyítékok a New York-i merényletkísérlet pakisztáni szálairól

A New York-i merényletkísérlet szálai a pakisztáni tálibokhoz, a Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) csoporthoz vezetnek, amelyről eddig azt gondolták, amerikai földön nem képes a szombatihoz hasonló cselekmények elkövetésére – írják a fő gyanúsított kihallgatásának eredményeire és meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva amerikai lapok és elemzők.

MTI Világ

Amerikai városokat fenyegetett meg a pakisztáni tálibok vezére

A pakisztáni tálibok vezetője amerikai városok elleni támadásokkal fenyegetőzik egy olyan videofelvételen, amely dátumozása szerint április elején készült, és azután került nyilvánosságra, hogy szombat este New Yorkban találtak egy robbanószerrel megrakott autót - közölte hétfőn egy iszlamista médiumokat figyelő amerikai szervezet.

Megint segítséget kér a NASA, önnek is üzentek: mérjen már meg pár fát

Megint segítséget kér a NASA, önnek is üzentek: mérjen már meg pár fát

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé