szerző:
MTI

Saját pártjának magas rangú politikusai bírálták hétfőn Angela Merkel kancellárt, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét a párt észak-rajna-vesztfáliai választási kudarca miatt.

Több konzervatív tartományi miniszterelnök közvetve annak a nézetnek adott hangot, hogy a kancellár határozatlansága, a koalíciós partner liberálisoknak tett engedmények hozzájárultak a CDU tartományi kudarcához és ezzel együtt a helyi, ugyancsak a liberálisokkal alkotott kormánykoalíció bukásához.

Roland Koch hesseni kormányfő nyilatkozatában leszögezte, hogy a szabad demokraták (FDP) által sürgetett adócsökkentéshez nincs meg a szükséges mozgástér. Arra is felhívta a figyelmet: a tervezett adócsökkentésre a közeli jövőben még kisebb a lehetőség annak nyomán, hogy a tartományi választások eredményeként az országos koalíció elvesztette többségét a parlament felsőházában, a Bundesratban. A hesseni miniszterelnök mindezzel összefüggésben a kancellárt nagyobb határozottságra szólította fel. Hasonlóan foglalt állást Christine Lieberknecht türingiai és Peter Müller saar-vidéki miniszterelnök. Mindketten úgy ítélték meg, hogy a jelenlegi helyzetben - súlyos államadósságok közepette - nincs lehetőség az FDP által követelt adócsökkentésre.

Több vezető konzervatív politikus ezzel egy időben úgy foglalt állást, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában - a választások eredményeként kialakult patthelyzetben - egy, az addig ellenzéki szociáldemokratákkal alkotott nagykoalíció lenne kívánatos. Értesülések szerint a helyi CDU erre már javaslatot tett a szociáldemokratáknak, akik korábban azt hangoztatták: az esetleges nagykoalíció előfeltétele Jürgen Rüttgers tartományi miniszterelnök távozása. Maga Rüttgers vállalta a teljes felelősségét a tartományi CDU kudarcáért, de saját jövőjével kapcsolatban kerülte a konkrét állásfoglalást.

A vasárnapi választások nem hivatalos végeredménye szerint a tartományi törvényhozás legerősebb pártja a szavazatok 34,6 százalékával ugyan a CDU maradt, a párt azonban mintegy 10 százalékot vesztett 2005-ös eredményéhez képest. A konzervatívok mindössze 6200 szavazattal előzték meg a 34,5 százalékot szerzett szociáldemokratákat. Az SPD korábbi szavazatainak 2,6 százalékát veszítette el, ennek ellenére a párt országos vezetése hétfőn győzelemről beszélt. Az elnökség szabad kezet adott az észak-rajna-vesztfáliai pártszervezet vezetőjének, Hannelore Kraftnak a koalíciós tárgyalások folytatására.

A választások eredményeként kialakult helyzetben Észak-Rajna-Vesztfáliában megfigyelők szerint a legnagyobb esélye egy nagykoalíciónak van, de szóba jöhetnek esetleges hármas koalíciók is egy-egy nagy párt (CDU vagy SPD), továbbá a Zöldek, az FDP és a Baloldal pártja közül két kisebb párt részvételével.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Nagyot bukott Merkel a görögök miatt

Megfosztották berlini felsőházi többségétől Angela Merkel kormánykoalícióját vasárnap az észak-rajna-vesztfáliai szavazók, akiknek többek között nem tetszett az, hogy a válsággal küszködő Németország eurómilliárdokkal segíti ki Görögországot.

Ilyen eszement árak mellett még mindig jó befektetés az ingatlan?

Ilyen eszement árak mellett még mindig jó befektetés az ingatlan?

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Schobert Norbert: Nem kizárt, hogy én lennék az országos rendőrfőkapitány

Schobert Norbert: Nem kizárt, hogy én lennék az országos rendőrfőkapitány

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját