szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Befejezettnek tekinti koalíciós tárgyalásait a Liberális Demokrata Párttal a Gordon Brown vezette brit Munkáspárt, így öt nappal a választások után egyre valószínűbb, hogy egy konzervatív-liberális kormánykoalíció létrehozásáról folyhatnak tovább a tárgyalások Nagy-Britanniában - közölte a BBC.

Downing Street-i források a BBC-nek kedd délután félhivatalosan elmondták: a Labour és a liberálisok megbeszélésein nem született egyezség, és erre nincs is kilátás. Így egy lépéssel közelebb került annak a lehetősége, hogy Nagy-Britanniának hetven év óta először koalíciós kormánya legyen a konzervatívok és a liberálisok részvételével.

A BBC értesülése szerint kedd délután "úgy tűnt", mintha megkezdődött volna Gordon Brown miniszterelnök kiköltözése a Downing Street-i kormányfői rezidenciáról, amelynek oldalkijáratán "csomagokat hordtak ki".

A Liberális Demokrata Párt vezetője, Nick Clegg kedd reggel már azt mondta, hogy a kormányalakítási tárgyalások "kritikus, végső szakaszba" jutottak, igaz, akkor még továbbra is nyitva hagyta a kormányalakítási lehetőséget akár a konzervatívokkal, akár a Munkáspárttal. A liberálisok a két másik parlamenti erővel párhuzamosan tárgyaltak egy esetleges koalíciós megállapodásról, miután a múlt csütörtöki parlamenti választásokon - 36 éve első ízben - egyik nagy párt sem szerzett elégséges mandátumot az önálló, abszolút többségen alapuló kormányalakításhoz.

A kormányalakítási tárgyalások ehhez hasonló elhúzódása szinte példátlan a brit politikatörténetben, mivel a választások után az elmúlt évtizedekben hagyományosan egypárti, abszolút többséggel bíró kormányok alakultak, és a váltás hozzávetőleg egy órát vett igénybe a választások másnapján. Az utóbbi száz évben - a mostanival együtt - mindössze ötször fordult elő a jelenlegihez hasonló patthelyzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Drámai fordulatok a brit kormányalakítási folyamatban

Drámai fordulatokat vett kedd hajnalra az ötödik napjába lépő brit kormányalakítási folyamat: a két legnagyobb politikai erő, a Munkáspárt - amelynek vezetője, Gordon Brown bejelentette távozási szándékát - és a Konzervatív Párt egymásra ráígérve igyekezett megnyerni koalíciós partnernek a harmadik legnagyobb alsóházi frakciót adó Liberális Demokratákat, akik immár mindkét lehetséges partnerrel párhuzamos kormányalakítási tárgyalásokba kezdtek.

MTI / hvg.hu Világ

Brit választások: nincs egyértelmű győztes

Egyik párt sem szerzett abszolút többséget a nagy-britanniai parlamenti választásokon, hasonló helyzetre csaknem négy évtizede nem volt példa. Kormányalakításra a legtöbb mandátumot megszerző toryk vezetőjén, David Cameronon kívül elvileg a Munkáspárt hivatalban lévő kormányfőjének, Gordon Brownnak is van lehetősége. Elkezdődtek a várható kormánykoalícióval kapcsolatos egyezkedések.

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt