szerző:
MTI

Negyvenháromra nőtt a hét végi szibériai bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma - közölte a katasztrófavédelem operatív törzse kedd reggel, és egyre kevesebb a remény, hogy a még mindig a bányában lévő 47 embert életben találják.

Putyin meglátogatta a megsérült bányászokat
©

Kedd reggelig 39 áldozatot azonosítottak. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő kedden a Kemerovói megyei Novokuznyeckbe érkezett, ahol felkereste a vasárnap hajnali metánrobbanás sérültjeit - eddig 84 ember került kórházba, illetve fordult orvoshoz -, majd Mezsdurecsenszkbe, egyenesen a Raszpadszkaja bányába ment. 

A miniszterelnök követelte a szerencsétlenség okainak alapos kivizsgálását, és egyebek között segítséget ígért az áldozatok családjainak: az elhunytak hozzátartozóinak az eddigi ismeretek szerint a kormánytól, a vállalattól és egyéb forrásokból több millió rubelt fizetnek majd ki. 

Kedd reggelre teljesen helyreállították a bánya áramellátását és levegőztetését, és tíz mentőosztag kereste az áldozatokat a több mint 400 kilométeres aknarendszerben.

A háromnapos munkaszünet után megjelent moszkvai lapok szerint a hivatalos közléssel ellentétben nem két, hanem négy robbanás történt. A Raszpadszkajában kokszolható szenet termelnek ki, és az ilyen bányákban általában mindig sok metán szabadul fel, a Raszpadszkaja pedig különösen magas metánszintjéről ismert. A lapok ugyan egybehangzóan azt írták, hogy a bánya az egyik legjobban felszerelt egyebek között a metántartalom növekedését jelző berendezésekkel, a Moszkovszkij Komszomolec értesülése szerint a berendezéseket rendszerint különféle eljárásokkal maguk a bányászok "kikapcsolják", mert már 2 százalékos szintnél riasztottak - ez lehet az oka annak, hogy a bánya vezetése szerint a metánszint a robbanások idején normális volt.

A műszerek "kikapcsolása" a kuznyecki szénmedence más bányáiban is vezetett már szerencsétlenségekhez. A medencében 2002-ben a Kokszovaja bányában 4, 2003-ban a Ziminyka bányában 12, 2007 márciusában az Uljanovszkaja bányában 32, és 2007 májusában a Jubilejnaja bányában 38 bányász vesztette életét. A sajtó szerint a Raszpadszkajában az elmúlt öt évben több szerencsétlenség is történt már. 

A mostani baleset okait azonban egyelőre nem kutatják, minden energiát az emberek mentésére összpontosítanak. Szakértők szerint a szénkitermelést a bányában helyre lehet majd állítani, annak ellenére, hogy a központi akna romba dőlt. A Raszpadszkajában tavaly 10,6 millió tonna szenet hoztak felszínre, ami az Oroszországban bányászott kokszolható szén 11-12 százalékának felel meg. A bánya egyebek között a novolipecki és a magnyitogorszki fémipari kombinátokat látja el szénnel, s átmeneti kiesése nem okoz problémát, amennyiben viszonylag rövid idő - néhány hét - alatt újra beindul a kitermelés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Több tucat áldozat egy szibériai bányarobbanásban

Harmincra nőtt a szibériai Kemerovói megye egyik szénbányájában történt metánrobbanások halálos áldozatainak száma, miután megtalálták a mélyben rekedt bányamentők közül tizenhétnek a holttestét - mondta hétfő reggel újságíróknak Szergej Sojgu, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere.

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Ötéves technikumok lesznek a szakgimnáziumokból

Ötéves technikumok lesznek a szakgimnáziumokból