szerző:
MTI/hvg.hu

Legalább 103 ember - 92 utas és 11 főnyi személyzet - életét vesztette szerdán a líbiai Tripoli repülőterén, miután lezuhant egy líbiai légitársaság Dél-Afrikából érkező repülőgépe. Nincs magyar áldozat, a balesetet egyedül egy holland kisfiú élte túl.

Mentőalakulatok kutatnak a roncsok között
©

Az Afriqiyah Airways johannesburgi járatán - amely a menetrend alapján helyi idő szerint röviddel hat óra után érkezett volna meg Tripoliba és Londonba indult volna tovább - külföldiek is utaztak, a BBC jelentése szerint többek között brit és dél-afrikai áldozatai is vannak az Airbus 330-as balesetének.

A gépen több tucat holland állampolgár is utazott - mondta Jan Peter Balkenende holland kormányfő, aki nem tudott pontos adatot közölni a holland utasok számáról. Más források szerint legalább 61 holland állampolgár utazhatott a gépen. A 11 fős személyzet tagjai az egyik reptéri alkalmazott szerint mindannyian líbiaiak voltak. 

A baleset pontosan reggel hat órakor történt, a gép leszállás közben felrobbant, és darabjaira esett szét - mondta a reptér biztonsági szolgálatának név nélkül nyilatkozó munkatársa. A líbiai légitársaság johannesburgi irodája szerint a gép "a leszállópályától egy méterre" zuhant le. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a katasztrófát, a BBC helyi tudósítójának beszámolója szerint az utóbb napokban napos és tiszta volt az idő a líbiai fővárosban. 

A katasztrófa okainak kivizsgálására vizsgálat indul - jelentette be Mohamed Zidán líbiai közlekedési miniszter, aki kizárta a terrorista támadás lehetőségét. A repülőgépet gyártó Airbus közleményben jelentette be, hogy teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

Az Afriqiyah Airways egyik gépe Amszterdamban 2008-ban
©

Az áldozatok és a gép utasainak számáról korábban ellentmondó hírek láttak napvilágot, a légitársaság honlapján azt közölte, hogy 93 utas és 11 főnyi személyzet tartózkodott a fedélzeten. Egy kisgyerek csodával határos módon túlélte a balesetet.

Az alábbi felvételén a járat roncsai között megtalált adatrögzítő berendezések láthatóak, illetve az is, ahogy a mentőalakulatok és a rendőrség munkatársai maszkban és védőkesztyűben átkutatják a szerencsétlenül járt gép nagy területen szétszóródott maradványait.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Az eddig ismertnél eggyel több utas ült a lengyel elnök gépén

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szerdai bejelentése szerint 97-en vesztették életüket a Lech Kaczynski elnököt szállító különgép szerencsétlenségében. A hatóságok korábban úgy tudták, hogy 96-an voltak az oroszországi Szmolenszkben szombaton lezuhant gépen.

MTI Világ

Lengyel elnöki gép: nem volt tűz vagy robbanás, működtek a berendezések

Nem volt robbanás és tűz a szombaton lezuhant lengyel elnöki repülőgépen, és a Tu-154-es hajtóművei, valamint fedélzeti berendezései rendben működtek egészen a földhöz csapódásig - közölte kedden Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására létrejött kormánybizottság ülésén Moszkvában.

Betonfalnak rohant egy autó Miskolcon

Betonfalnak rohant egy autó Miskolcon

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát